Продължаваме промяната ще бъде конструктивна опозиция на ГЕРБ. Това каза каза съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев на пресконференция на Изпълнителния съвет на ПП „Продължаваме промяната“. Решението е било взето след проведен в четвъртък Национален съвет на "Продължаваме промяната".

"Над половин милион избиратели подкрепиха „Продължаваме промяната“ с ясното послание, че ние няма да влезем в коалиция на кражбата. След изборите, ние правим точно това, което сме обещали на нашите избиратели. Българските избиратели бяха изправени пред много ясен избор - от една страна управление, което видяха през последните 8 месеца и от друга страна връщане към управлението на ГЕРБ и г-н Борисов. Изборът беше направен. Сега мандатоносителя има възможността и правото да сформира кабинет. Така както ние като победители в изборите миналата година направихме една много трудна и много сложна коалиция, която беше организирана на принципа, че трябва да има нов модел на управление", поясни Василев.

Най-важното нещо за България в момента е да има стабилно управление. Ние ще бъдем конструктивна опозиция, няма да пречим на сформирането на кабинет и има редица политики, които искаме да подкрепим и се надяваме да бъдат предложени, добави Василев.

Ръководството на партията коментира актуални теми, като с най-голям интерес се очакваше позицията на ПП по предложените от ГЕРБ-СДС преговори със съдействието на външни медиатори.

"Няма да отидем на разговори с ГЕРБ за първия мандат", категоричен бе Василев. Силно се наряваме ГЕРБ като национално отговорна и опитна партия да успеят да сформират кабинет, но ако се стигне до втори мандат, че проведем Национален съвет на "Продължаваме промяната" и тогава ще обявим решението си, добави Василев.

Борисов обяви каква е следващата стъпка на ГЕРБ след изборите

Отивайки до над 900 населени места, разбрахме, че за българите е най-важно как ще мине тази зима. Това са и политиките по които ние наистина ще бъдем конструктивна опозиция - закон за Антикорупционната комисия със разследващи функции, въвеждане на механизъм за разследване на главния прокурор от български съдия, увеличаване на 860 лв. на минималната работна заплата, увеличаване на пенсиите с над 20%, нова дефиниция на енергийна бедност и две тарифи за ток, газ и парно на база на консумация. Вдигане на данъчния кредит за младите семейства с деца с 50%, таван за цената на тока за българския бизнес от 250 лв. на MWh, таван от за цената на газа от 300 лв. на MWh. Продължаване на следучилищната програма за спорт и изкуства, продължаване на политиката за запазване на заплатите на учителите да продължи да бъде 125% от средната работна заплата, гарантиране на минимална работна заплата за младите сестри и младите лекари от 1500 лв. за мед. сестра и 2500 лв. за млад лекар. Запазване на данъчната политика - да не се увеличават никакви данъчни ставки. Ограничаване на бюджетния дефизит до 3% с максимално прозрачно израсходване на публичните средства. Подкрепа на Бългрия за влизането в еврозоната и Шенген. Допълнително увеличение на прага за регистрация по ДДС до 160 хил. лв. - по всички тези политики ще бъдем конструктивна опозиция и ще сме готови да работим с всички политически сили в рамките на парламента, посочи Кирил Петков.

Попитани за тежката зима, която очаква българите, от "Продължаваме промяната" отговориха: „Миналата година ни очакваше също толкова тежка зима, с Ковид-пандемия, увеличение на цените, и ние като новосформирана партия успяхме да проведем много тежки и трудни публични преговори с партии, които не си бяха говорили 20 години, и да сформираме правителство. Това е тежката роля на първата политическа сила, която е получила доверието на гласоподавателите. Силно се надяваме, че ГЕРБ, които са доста опитни, както самите те казва, ще успеят да се справят с тази задача, с която ние минавала година успяхме да се справим - макар и неопитни", коментира Василев.

Петков беше категоричен, не няма истина в слуховете, че американското посолство или организации оказват натиск да съставят правителство с ГЕРБ.

Основният урок, който си взехме от изборите, е че ако искаме да виждаме гражданите по площадите, да им стискаме ръцете, да говорим с тях, трябва да изпълняваме това, което сме им обещали, коментира Асен Василев. Показахме, че управление без ГЕРБ е възможно и добро за страната, може би не успяхме да убедим хората да продължат да ни подкрепят, допълни той.

Това което научихме през тези месеци е, че трябва да се следят действията на политиците, а не само тяхната реторика, посочи Кирил Петков.

"Използваме случая да отбележим, че всички медии са добре дошли. Считаме за абсолютно недопустимо в демократична държава политици да се опитват да ограничават достъпа на журналисти и медии до информация, която е важна за гражданите, отбелязаха от "Продължаваме промяната" в поканата си за пресконференцията.

След скандала на пресконференция на „Възраждане“: Засегнатите медии с отговор

Преди два дни от "Възраждане" напуснаха свикан от тях брифинг, след искане на лидера Костадин Костадинов определение медии да излязат от залата. Когато получи отказ, председателят на формацията отмени насрочената пресконференция.