/ БГНЕС
От началото на годината над 57 000 безработни са започнали работа с подкрепата на Агенцията по заетостта, каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика в служебния кабинет Лазар Лазаров в приветствието си по повод 33-тата годишнина на Агенцията по заетостта и нейния професионалния празник. Това съобщиха от Министерството на труда и социалната политика.

По думите му от началото на 2023 г. равнището на безработицата продължава да намалява. Близо 16 000 икономически неактивни хора са започнали да търсят работа, а в заетост са включени около 12 000 младежи.

Нов исторически минимум на безработицата в еврозоната през март

Министър Лазаров подчерта, че конюнктурата на пазара на труда, високите технологии, цифровизацията на икономиката, усъвършенстването на изкуствения интелект променят радикално обществените и индустриалните отношения и водят до интензивни промени, нови професии и работни места, изискващи постоянно повишаване на квалификацията, знанията и уменията на работната сила. По думите му съвременните реалности изискват незабавен отговор на недостига на квалифицирани човешки ресурси, като фактор за икономически, социален и обществен просперитет.

В рамките на честването на 33-тата годишнина на Агенцията по заетостта е открит Център за активиране на неактивни лица в Кюстендил. Служителите в него ще мотивират хората за активно поведение на пазара на труда чрез насърчаване на регистрацията им в бюро по труда, включване в обучения и насочване към свободни работни места.

През април Агенцията по заетостта обяви, че по време на петте организирани трудови борси е имало близо 3000 свободни работни места в сферата на туризма, хотелиерството и ресторантьорството.