Нетният месечен доход за издръжка на живота през септември 2022 година е 1320 лв. за работещ, който живее сам, и 2376 лв. за тричленно семейство. Нарастването на тези средства на годишна база наближава 20%. Това съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров на пресконференция на конфедерацията и Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ, на която бяха представени резултатите от традиционното наблюдение на потребителските цени и заплатата за издръжка за третото тримесечие на 2022 г.

Това са нетните средства, които трябва да влязат в джоба на едно домакинство, за да може то да да живее нормално по българските стандарти“, каза Димитров. 

Поредно рязко поскъпване: Колко струват основните продукти у нас и в Европа

При формирането на необходимия доход на тричленно домакинство поне 1530 лв. трябва да е брутната заплата на двамата работещи в него. 1701 пък е брутната заплата, която трябва да получи всеки един самостоятелно живеещ. 

Спрямо миналата година в брутно измерение през тази година на тричленно домакинство са необходими около 504 лева повече, а на едно лице - 252 лева повече. През август 1 800 000 българи на трудов договор са получавали под необходимия доход за един работещ. Миналия август броят им е бил със 100 000 по-малко. 

Макар и да има ръст на доходите в някои сектори, се увеличава броят на работещите българи, които не успяват да достигнат средствата, необходими за издръжка
Вили Иванова, която е заместник-директор на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ, посочи, че основната причина за поскъпването на живота е преди всичко нарастването на цените на горивата.

Тя даде пример с това, че природният газ през изминалото тримесечие е поскъпнал пет пъти повече спрямо миналата година за същия период. Цената на тока за бизнеса и през третото тримесечие се задържа на високи нива.  Повишението е с около 4 пъти по-високо в сравнение със същия период на 2021 г. Оттам и цените в промишлеността са се покачили, като в някои случаи търговската надценка не е аргументирана. По-големи разходи битовите потребители имат заради увеличението на цената на водата от 1 юли със средно около 40%.

Увеличение се наблюдава и при хранителните и при нехранителните стоки - съответно с 2,8 % и 5%. Необходимият доход за прехрана на едно работещо лице е 497 лв. Ускорено нарастване се наблюдава при цените на млечните продукти - с 11% за тримесечието и 38,4% на годишна база, захарта и захарните изделия - 4,5% за тримесечието и 24,5% на годишна база, сухите колбаси - 2,5%  за тримесечие и 27% на годишна база. С до 20 % нарастват цените при хлебните изделия, докато при цената на хляба има задържане на цените.

От института сочат още, че 76% от хората се притесняват за плащането на битовите сметки през предстоящия зимен сезон, а за 46% най-голям проблем са ценовият шок, високите цени и инфлацията. През второто тримесечие средната работна заплата нараства с 13 %, но реално намалява с 2% спрямо инфлацията.
БТА