Осъдиха по бързата процедура тираджия за трафик на хора
Осъдиха по бързата процедура тираджия за трафик на хора / снимкa: DarikNews

Шофьор на тир от свищовското село Драгомирово е осъден по бързата процедура в Гърция на четири години лишаване от свобода за трафик на хора. 57-годишния Веселин Лоринов извършвал курс до Италия на транспортна фирма "Петрови Транс" ЕООД. Собственик на фирмата е 30-годишният Пламен Петров от същото село. Лоринов е задържан на 12 февруари около 22.30 часа малко преди да се качи с камиона си на ферибота в Игуменица след проверка на гръцката полиция.

 

Униформените открили в товарния автомобил осем иракски и двама афганистански нелегални емигранти. Българинът веднага е бил отведен в полицейското управление и срещу него е образувано наказателно производство по бързата процедура, а камиона задържан.

 

Още на следващия ден Лоринов е осъден на четири години затвор или глоба в размер на 30 000 евро. Според съпругата на Петров, който е в Гърция с друг камион, чужденците най-вероятно са се качили в тира, докато шофьорът купувал билети за ферибота. Тя е потърсила съдействие от българския консул в Гърция, но е срещнала отказ. В момента българският шофьор е в ареста в Игуменица.

 

Собственикът на транспортната фирма Пламен Петров е наел двама адвокати в Гърция, които ще обжалват присъдата на 20 февруари. Очаква се след преразглеждане на присъдата в петък Веселин Лоринов да бъде преместен в затвора в Йоанина.