Осъдиха хирург, теглил пари от чужди сметки
Осъдиха хирург, теглил пари от чужди сметки / sxc.hu

Хирургът в разградската болница д-р Бранимир Мичев получи условна присъда за изтегляне на 600 лв. от две чужди банкови карти.

Съдът прие многобройни смекчаващи обстоятелства и слезе под минимума за такова престъпление - санкцията е от 2 до 8 години, а д-р Мичев получи наказание от 6 месеца лишаване от свобода със срок на отлагане 3 години.

Също условна присъда получи и другата обвиняема в процеса - 21-годишната Емел Юмерова от Цар Калоян. Нейното наказание е за теглене на 400 лв. от банкова карта, а присъдата - 5 месеца затвор, със срок на отлагане 3 години. Съдът наложи и глоби на двамата - 600 лв. за д-р Мичев и 400 лв. за Юмерова.

Банковите карти са на 65-годишния Ахмед Мехмед и бившата му съпруга. Според обвинителния акт двамата подсъдими често са гостували на Ахмед Мехмед, а дебитните карти били взети от апартамента с ПИН-кодовете до тях, като парите са били изтеглени през декември 2013 г. По-късно, когато започнало разследването, д-р Мичев възстановил парите.

В обясненията си пред съда д-р Мичев разказа, че е изтеглил парите като услуга на една от свидетелките в процеса - Емине Сабриева от село Манастирско. Тя също често посещавала дома на Ахмед. На Сабриева бе извършена съдебно-психиатрична експертиза, която установи, че има трета, последна степен на синдром на алкохолна зависимост, както и начална фаза на деменция, но може да дава показания като свидетел. Д-р Мичев оспорваше този факт през целия процес, а в края му заяви, че е обвиняем, защото е свършил услуга на тази жена, която често го търсела и на работа.

Присъдата подлежи на обжалване пред Апелативен съд-Варна в срок от 15 дни.