Освободиха от длъжност шефа на БОП в Пазарджик
Освободиха от длъжност шефа на БОП в Пазарджик / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Началникът на звено "Борба с организираната престъпност" (БОП) в Пазарджик Георги Грозданов е освободен от длъжност, съобщи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Мярката срещу антимафиот №1 на Пазарджик е предприета заради вътрешна проверка.

Министър Цветанов разчита прокуратурата да бъде прецизна по случая Грозданов, тъй като свидетелите срещу него са основно криминално проявени. Цветанов не отрече, че от касата на Грозданов са иззети секретни документи, които го оневиняват.

Министърът заяви, че ако Грозданов бъде оправдан, то ще започне прокурорско разследване, за да се провери какви са целите на свидетелите и да се установи дали в Пазарджик не съществува група, която умишлено цели да дискредитира БОП.

Цветанов заяви, че ако вината на Грозданов се докаже, той ще бъде безкомпромисен като министър.

Грозданов и неговият подчинен Виктор Кожухаров бяха задържани при акция в средата на месец май. Срещу тях бяха повдигнати обвинения за злоупотреба с власт и искане на подкуп. С решение на Апелативен съд-Пловдив мярката им бе променена от подписка в домашен арест.

По повод предстоящите избори през 2011 г., ГЕРБ наистина ревизира всички областни структури, каза още министърът на вътрешните работи. По думите на Цветанов, на много места се очакват рокади. Вицепремиерът заяви още, че окончателно промените ще се приемат с партийно решение, така че към момента не може да се каже дали и в Пазарджик ще има нов председател на областната структура.