Оставката на кабинета изигра лоша шега на хората, смята омбудсманът
Оставката на кабинета изигра лоша шега на хората, смята омбудсманът / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

На протестиращите хора им остава дълъг път да изминат, те са още в самото начало. Тази оставка на правителството отложи събитията за поне 3-4 месеца. Това каза пред bTV омбудсманът Константин Пенчев.

"Като омбудсман ще продължа да правя тези законодателни промени, които са възможни, за да се подреди малко повече държавата. Ще продължим тази дълга и мъчителна борба, за да я докараме до някакъв успех. Имаме оставка на правителството, отказ на политическите сили да вземат мандата, при това положение президентът трябва да разпусне НС, да насрочи избори и да назначи служебен кабинет", уточни Пенчев.

Той подчерта, че в една европейска държава няма как да стане така, че да няма никакви партии.

Попитан за исканията на протестиращите за свикване на Велико Народно събрание (ВНС), омбудсманът заяви, че очевидно ще трябва да преминем и през ВНС, но "трябва да сме много добре подготвени и да знаем точно какво искаме да направи това събрание".

"Защото ВНС не може да управлява държавата, както обикновеният парламент. Тази оставка изигра лоша шега на хората. Това, което може да се направи с 4-5 изменения в Закона за енергетиката, сега отива да се прави след месеци. Обещавам да бъда активен и да настоявам при следващото правителство и следващия парламент да съдействам, защото иначе хората пак ще излязат на улицата", увери Пенчев, цитиран от БГНЕС. Той каза и че служебното правителство трудно би могло да се справи с исканията на хората, защото по това време няма да има парламент.

"Нека протестиращите да си напишат исканията и аз заявявам, че ще ги поддържам", подчерта Пенчев.

Попитан дали ако му се отправи оферта, би участвал или би оглавил служебен кабинет, той отговори, че ако има оферта, тогава ще взема решения.