/ ThinkStock/Getty Images
Кметът на пловдивския район „Северен“ Ральо Ралев остава в ареста с постоянна мярка "Задържане под стража". Това реши Специализираният наказателен съд, който гледа мярката този следобед.
 
Неговият помагач Иван Делевски ще излезе на свобода под парична гаранция. Двамата бяха задържани за 72 часа с обвинение за взимане на подкуп от строителен предприемач.
 
Според Специализирания съда, ако Ралев бъде освободен, може да извърши друго престъпление. Събраните до момента доказателства и чрез специални разузнавателни средства, сочат, че кметът на "Северен" е поискал подкуп от 60 000 лева, за да се издаде строително разрешително на фирмата на рекетирания предприемач за започване на строеж на 5-етажен блок. 

Кметът на пловдивския район „Северен“ искал 60 000 лв. подкуп от бизнесмен
 
Спрямо посредникът на Ралев - Иван Делевски, е определена мярка "Паричната гаранция" в размер на 60 хил. лв., колкото е и поисканият подкуп. Магистратите мотивираха решението си, посочвайки неговата второстепенна роля в схемата за взимането на парите от строителния бизнесмен.
 
Определението подлежи на обжалване и протест в тридневен срок пред Апелативния специализиран наказателен съд.

Арестуваха районен кмет в Пловдив (СНИМКИ)
 
Междувременно стана ясно, че снощи Комисията за противодействие на корупцията е обискирала луксозен мезонет на бул. "6-ти септември" от 540 кв. м. и с голяма тераса, обитаван от кмета Ральо Ралев. Според съседи, със специален чип за асансьора само той можел да се качва до 7-я етаж, където е апартаментът.
 
От декларацията му, подадена през 2018 г. пред комисията за противодействие на корупцията, става ясно, че Ралев разчита само на заплата. Ралев има кредит от 58 000 лв. за изплащането на апартамент от 73 квадрата и влог от 18 000 лв. Притежава и два автомобила - "Ягуар", закупен през 2015 г. и "Фолксваген" от 2003 г., купил със собствени средства.