След близо четири часа заседание Окръжният съд в Стара Загора остави в ареста тримата чуждестранни граждани, задържани в Казанлък. Те са обвинени в това, че са изнесли образци и документи от казанлъшката оръжейница „Арсенал”.

По информация на NOVA единият от задържаните е руснакът Сергей Зоненко, който е учен със световна слава в областта на кумулативните боеприпаси. Д-р Зоненко до ареста си ръководи направление „Кумулативни боеприпаси“ в „Арсенал”.

Специализираната операция беше проведена след подаден на 3 октомври сигнал за установена липса на конкретни изделия от „Арсенал“ АД - Казанлък и документи, относими към тях – информация изключително чувствителна за фирмата и представляваща интерес за български или чужди конкурентни фирми.

В рамките на разследването са разпитани свидетели, установено е, че в завода, със сключени трудови договори, са работили 24-годишен литовски гражданин, негова съгражданка – на 59 години, и 60-годишен гражданин на Русия. Дейността им е била свързана с иновативни технологии, обезпечаващи продукцията на дружеството.

Тримата са били в неплатен отпуск до 17 септември, след което не са се явили на работа. Установено е, че са се придвижвали с леки автомобили, справка за задграничните им пътувания показала, че те са влезли в страната на 02.10.2021 г., били са в Казанлък и са тръгнали обратно. С цел предотвратяване напускането им от страната, до ГДГП е изпратено искане за щателна проверка.
NOVA