ОССЕ оцени положително позицията на правителството за събитията в Катуница
ОССЕ оцени положително позицията на правителството за събитията в Катуница / снимка: DarikNews.bg

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) е дала положителна оценка на позицията на българското правителство за събитията в Катуница. Това съобщиха от дирекция "Информация и комуникация" на Министерството на външните работи.

В писмо до външния министър на България Николай Младенов, директорът на Бюрото по демократичните институти и правата на човека на ОССЕ Янез Ленарчич, изказва своята благодарност и оценка за позицията и действията на българското правителство след събитията в Катуница през септември тази година.

Организацията приветства стъпките, предприети от органите на реда и правосъдието за възстановяването на обществения ред и предотвратяването на етнически конфликти, пише в съобщението.

"Бюрото по демократичните институти и правата на човека оценява ясната и недвусмислена позиция на правителството на България, както и на политическите, религиозни и обществени лидери във връзка с проявите на насилие в село Катуница. Бързите действия и сътрудничеството с ромската общност след случилото се са решаващи за овладяване на ескалацията на подобно напрежение", се посочва в писмото.

В края на септември в пловдивското село Катуница избухнаха безредици, след като беше прегазен 19-годишният Ангел. Жители на селото щурмуваха имоти на Кирил Рашков, известен като Цар Киро, тъй като подозираха негови хора за инцидента. Цар Киро и двама негови внуци са в ареста. В средата на октомври Регионалната дирекция за национален строителен контрол в Пловдив издаде 14 констативни акта за незаконно строителство на шест от жилищните имоти на фамилия Рашкови.