/ БТА
Изборите бяха със състезателен характер и основните свободи бяха като цяло зачетени, коментира на пресконференция Артур Герасимов, специален координатор и ръководител на краткосрочната мисия за наблюдение на ОССЕ, цитиран от БТА.

Той отбеляза, че средата на кампанията е била доминирана от взаимни обвинения в корупция от бившата управляваща партия и служебното правителство и е имало действия на правоохранителните органи да се предотврати купуването на гласове.

Изборите бяха проведени в адекватна правна рамка, тя беше реализирана малко преди изборите, което доведе до напрежение в подготовката, е друг извод на наблюдателите. Според тях техническите аспекти са били управлявани ефикасно, въпреки кратките срокове, пандемията и късното приемане на някои процедурни действия.

ЦИК при над 98% обработени протоколи: „Има такъв народ“ са първа политическа сила, втори - ГЕРБ-СДС

Прозрачността и отчетността на финансирането на кампаниите бяха намалени заради дефицит в надзора, посочи още Герасимов. Медиите предложиха ограничено покритие - и от редакторска, и от новинарска гледна точка - на кампанията, което оказа въздействие на способността на гласоподавателите да направят своя избор, смята той.

Но като цяло процесът беше прозрачен, следваше се процедурата, беше приложено машинно гласувано, което като цяло беше ефикасно с малко проблеми, обобщи Герасимов.
Той отчете, че изборите са се провели сред обществено недоверие в политическата система, най-вече заради обвинения в корупция. Администрацията на изборите е извършила адекватно своите задължения и е спазила съответните срокове.

По отношение на медийния пейзаж Герасимов коментира, че високата концентрация на медийна собственост е имала негативен ефект върху политиките и медийния плурализъм, а липсата на подробно журналистическо отразяване на кампанията е попречила на гласоподавателите да направят адекватно своя избор. Нашите препоръки, както и на Венецианската комисия, остават неадресирани, смята той.

Според Алфред Хеер от делегацията за наблюдение от ПАСЕ, гласуването в избирателните секции е било добре организирано в техническо отношение и гласуването е било прозрачно. Машините за гласуване сработиха много добре в секциите, които посетихме, отбеляза той. Хеер направи уговорката, че изборите не могат да се оценяват в само в деня на гласуването и посочи, че измененията на закона, твърде скоро въведени преди гласуването, с които се въвежда машинното гласуване, са бири въведени без предварително проучване за използването им. Разбира се, използването на високите технологии в избирателния процес може да се разглежда като положително развитие, но, въпреки това, нашата делегация е убедена, че новите технологии само не могат да заменят доверието на гражданите на България в истински демократичния избирателен процес, отбеляза той.

Специален наблюдател на ОССЕ се занимава само с анализ на машинния вот

Елона Ходжа, ръководител на делегацията от наблюдатели на ПА на ОССЕ, каза, че е жалко, че предишните препоръки на Службата за демократични институции и човешки права и Венецианската комисия по отношение на националните малцинства остават неадресирани. Кампаниите бяха ограничени до официалния език и това намалява нивото на политическо участие на малцинствата в процеса на изборите, смята тя.

Според нея жените остават недостатъчно представени на изборни длъжности, като същевременно са били добре представени на всички нива в изборната администрация. Тя препоръча това силно представяне на жените в изборната администрацията да се отрази в бъдеще и във всички сфери на обществения и политически живот.

Това усилие да се организират избори толкова скоро след последните ,като се използват и машини, е внушително и много гласоподаватели уверено използваха машините, но видяхме и много гласоподаватели, които не знаеха как да използват машините и смятаме, че трябва да бъдат образовани в тази посока, коментира тя.

Тана де Зулуета, ръководител на мисията за наблюдение на Службата за демократични институции и човешки права коментира, че, въпреки че е имало големи промени в законодателството и организацията на тези избори, например преминаването към машинно гласуване, медийната среда е останала непроменена. Остават проблемите свързани с плурализма и независимостта на журналистите, смята тя. Информираха ни ,че преминаването към машинно гласуване е заради нуждата да се намалят изборните злоупотреби.

Решението беше амбициозно, имаше много малко време да се превърне в реалност, но се оказа, че това е ефективен начин на гласуване. Остава факт обаче, че липсата на достатъчно време за образоването на избирателите как да гласуват с машина, може да има негативен ефект върху някои по-възрастни гласоподаватели, смята тя.

Купуването на гласове получи безпрецедентно внимание от страна на правителството, коментира още тя. В бъдеще ще се цели изкореняване на проблема, но за това е нужно да има политически усилия, сътрудничество между полиция и съдебна власт, ще трябва да има и промяна в мисленето на всички граждани, смята Тана де Зулуета.

Янев: Уверен съм, че сме направили най-доброто за подготовката на честни и свободни избори

Тя обърна внимание и на участието на жените в политическия живот на България. Представителството на жените ще спадне в следващия парламент. Ние насърчаваме всички политически дейности, да са направени така, че да се предвиди по-голямо участие на жените, заяви Тана де Зулуета.

Подобрената прозрачност в политическия живот има нужда от силна правна рамка и от ефективни институции, които да наблюдават финансирането на кампаниите на партиите, коментира тя. Според нея има законодателни пропуски и ограничени изисквания за отчитане и с това се намалява прозрачността на финансирането на кампаниите.
БТА