/ ThinkStock/Getty Images
"От резерва на оперативните програми по Схема за подпомагане на малки предприятия има 60 милиона лева за подпомагане на фирми с оборот над половин милион лева. Ще подпишем споразумение за ново наддоговаряне за оборотни средства и се надявам до края на седмицата да сме готови. До месец фирмите ще могат да получат парите", каза министърът на икономиката Даниела Везиева по време на дискусия за цените на енергията.

Министерството на икономиката подпомага Министерството на енергетиката по схемата за подпомагане на малки фирми за 50 лева мегаватчас. Заедно с Централния депозитар министерството подготви проект за Клирингова къща за търговията с електроенергия, допълни Везиева.

По дългосрочните мерки за подпомагане на фирмите МИ работи по проектонаредба за компенсиране на бизнеса от високите цени на въглеродните емисии. Има възможност до 25 процента от стойността на продажбите на въглеродните емисии да бъдат раздадени като компенсации на фирмите, допълни Везиева.

Тя участва в кръгла маса на тема "Мерки за решаване на проблема с високата цена на електроенергията и природния газ. Подготовка на позиция на България пред ЕС", чийто домакин е президентът Румен Радев.