Радослав Колев и Владимир Пелов
Радослав Колев и Владимир Пелов / МВР, пресцентър
Шесто денонощие продължава издирването на двамата избягали затворници. Владимир Пелов Стефанов и Радослав Колев успяха да напуснат централния софийски затвор, след като заплашиха с оръжие надзирателите на 3 април. Те веднага бяха обявени за издирване, а от МВР увериха, че е впрегнат целият възможен ресурс за търсенето на двамата рецидивисти.
 
3 април: Двама затворници избягаха от Софийския затвор след въоръжено нападение (СНИМКИ)

Под засилена охрана са границите, входовете и изходите на магистралите и всички основни пътища у нас. Пътните патрули са инструктирани да следят за съмнителни автомобили. Двамата са обявени и за международно издирване. По случая работи специално създадена комисия, която трябва да установи как оръжията са внесени на територията на затвора, а резултатите от нейната работа, трябва да станат ясни на 12 април.
 
ВИЖТЕ КАДРИ СЪС ЗАТВОРНИЦИТЕ ПРЕДИ ДА ИЗБЯГАТ

В петък от МВР разпространиха снимки от затвора на двамата бегълци. В полицията са получени стотици сигнали за това, че Пелов и Колев са видени на различни места в страната. Досега всички се оказали неоснователни и следа от Владимир Пелов и Радослав Колев няма.
 
Няма и помен от опасните бегълци от затвора (ВИДЕО)

От Столичната дирекция на вътрешните работи призоваха хората, ако имат информация за двамата, да я подадат на телефон 112 или в най-близкото полицейско управление. От полицията изрично подчертаха, че хората не бива да търсят физически контакт с престъпниците.

Първи оставки след бягството от затвора

Заради бягството на двамата рецидивисти от затвора вече бяха подадени и приети две оставки - на шефа на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ в правосъдното министерство Свилен Цветанов и на началника на затвора в София Петър Кръстев. Длъжностите им временно се заемат от служители на Главна дирекция „Охрана“ към Министерство на правосъдието.
 
В първия работен ден от седмицата правосъдният министър Цецка Цачева свиква национално съвещание с участието на всички началници на затвори в страната и с ръководството на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“. На нея ще бъдат обсъдени създалото се напрежение в системата, както и възможни решения на актуални въпроси в спешен порядък.