Организираната престъпност у нас печели 1,26 млрд. лв. годишно от трафик на жени
Организираната престъпност у нас печели 1,26 млрд. лв. годишно от трафик на жени / снимка: DarikNews.bg
Организираната престъпност у нас печели 1,26 млрд. лв. годишно от трафик на жени
52040
Организираната престъпност у нас печели 1,26 млрд. лв. годишно от трафик на жени
  • Организираната престъпност у нас печели 1,26 млрд. лв. годишно от трафик на жени

1,26 млрд. лева на година печели организираната престъпност в България от трафик на сексуални услуги. Това сочи доклад на Центъра за изследване на демокрацията, който прави оценка на заплахите от тежката и организирана престъпност за последните 2 години.

Според изследването пазарът на проституция носи най-сериозни приходи на родните бандити, като за изминалата година над 1 млрд. лева са спечелени от износ на момичета в чужбина.

По думите на Тихомир Безлов от ЦИД, вътрешният пазар на проституция у нас е малък. Според главния секретар на МВР Калин Георгиев това от части се дължи на факта, че повечето от престъпните групи, владеещи проституцията по заведенията вече са разбити, в следствие на което бизнесът с продажба на плът се прехвърля към държави с легална проституция като Швейцария, Австрия и Германия.

Според доклада 700 млн. лева са приходите от ДДС измами, а разпространението на нелегални цигари се е превърнало в най-бързо растящия пазар за организираната престъпност в периода на кризата.

В рамките на 2 години нелегалното разпространение на цигари без бандерол у нас се е утроило, сочи анализът на ЦИД. Според изследването, което се основава на данни от ГДБОП и Криминална полиция, хероиновият пазар у нас през последните години се е свил сериозно, в следствие на лошата реколта от мак през 2010 г., както и на изчезването някои от важните криминални структури, занимаващи се с контрабандата.

От центъра отбелязват ръст в потреблението на синтетични наркотици, кокаин и най-вече на марихуана. За миналата година около 350 млн. лева е стойността на вътрешния наркопазар у нас, обясни Тихомир Безлов.

Според доклада на ЦИД за последните години се наблюдава свиване на корупцията, свързана с наркопазара и контрабандата, но същевременно остава силно влиянието на олигархията и престъпността на т.нар. "бели якички" и връзките им с организираната престъпност в България.