Лекари от "Пирогов" оперират едно от тежко пострадалите деца в катастрофата на АМ "Тракия". Това съобщи служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев. В столичната болница днес бяха докарани две сръбски деца на 10 г. и на 11 г.

"Едното дете беше в тежко състояние, за другото също не мога да кажа, че е било в добро състояние. В момента тече операция на едното дете, което е с политравма, фрактури на таза и бедрото, с разкъсвания, проблеми с белия дроб", каза министърът.

Хронология на инцидента: Катастрофата със сръбски автобус, пълен с деца, която потресе България

"Другото детенце, което беше с висока температура и беше неконтактно, след взетите мерки има напредък в състоянието и е по-добре. Направен му е скенер, то има доста контузни рани, но няма трайни увреждания", увери Асен Меджидиев.

Здравният министър няма информация дали родителите на двете деца са у нас. "Много родители и близки дойдоха тази сутрин в Стара Загора, както и министърът на здравеопазването на Сърбия. Минахме с него на визитация всички пострадали деца, след това посетихме хотела, в който настанихме тези, които не се нуждаеха хоспитализация", обясни още Меджидиев.

Те, както и настанените в болница са получили и психологическа помощ чрез преводач.

След инцидента с автобус на „Тракия“: Две от ранените деца са приети по спешност в „Пирогов“
 

линейки Калотина деца катастрофа
БТА


"Буквално за минути и часове организирахме и транспорта на децата, които бяха откарани до границата със Сърбия. Това стана със съдействието на Спешна помощ в София, които организираха медицински екипи с лекари, които са дошли в почивния си ден, за да не се оголи столицата. Пет екипа заминаха за Стара Загора. Децата с по-леки наранявания в болницата там се транспортират със съдействието на МВР. Отделно другите деца също се транспортират и вероятно вече са в района на граничния пункт "Калотина", каза още здравният министър.

Малко след 20 часа от "Пирогов" ще съобщят как е протекла операцията на малкия им пациент.