Диана Ковачева
Диана Ковачева / Пресцентър омбудсман
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния образователен министър проф. Николай Денков, в която настоя МОН да осигури пълна прозрачност и информираност за критериите, по които се реализира новата Национална програма "Отново заедно", приета с решение на Министерски съвет на 16 юни, съобщиха от институцията на омбудсмана.

Повод за препоръката били запитвания в институцията на омбудсмана, в които родители и педагози сигнализират за неяснотите около критериите за избор на ученици и учители, условията, при които децата ще почиват, включително как ще бъде заплатено на учителите за времето на тези летни лагери и натовареността им.

Обявиха първите ученици и учители, които отиват на безплатна почивка

Омбудсманът е подчертала, че за да се избегнат дискриминационни практики, е необходимо да се регламентира участието в програмата на деца с увреждания и на деца със специални образователни потребности.

Доц. Ковачева посочила още, че родителите се интересуват и от начините за избор на туроператорски фирми, от условията, при които децата ще бъдат настанени, както и от дейностите, които ще бъдат включени в дневните им програми по време на престоя.

Друг проблем, върху който омбудсманът е акцентирала, е заплащането на учителите по време на престоя на децата в лагерите.

Междувременно, в институцията на омбудсмана са постъпили сигнали от родители на ученици в спортните училища, както и такива към Министерството на културата, недоволни от факта, че техните деца изобщо са изключени от възможността за безплатна почивка по тази програма.