Мая Манолова
Мая Манолова / БГНЕС
Омбудсманът Мая Манолова даде на съд решението на КЕВР за поскъпването на природния газ. В жалбата си националният защитник, заедно с Федерация на потребителите в България и Гражданско движение „Днес”, твърдят, че решението е незаконосъобразно. Причината е, че процедурата е нарушена, защото не е имало обществено обсъждане. Манолова допълни, че атакуват решението за близо 30 % повишение в цената на синьото гориво, тъй като за него няма мотиви, а същевременно на световните пазари поскъпването е по-ниско.

Газът поскъпва с близо 30%, скок в цената и на студената вода в София
 
Омбдусманът Мая Манолова, Федерация на потребителите в България и Гражданско движение „Днес” внесоха жалба в Софийския административен съд срещу решението на КЕВР за повишаване на цената на природния газ с близо 30%. Според двете потребителски организации и Манолова процедурата е нарушена, защото не е имало обществено обсъждане:
 
"Става дума за обществена услуга, предоставяна от обществен доставчик, така че би следвало заинтересованите страни да бъдат включени в процеса на обществено обсъждане. Вместо това имахме една имитация на открито заседание на КЕВР, на което беше съобщено решението на регулатора. Тоест вместо да бъде обсъдена тази драстична промяна в цената на природния газ, която касае всички потребители, от страна на пишман регулатора имахме едно уведомяване на неговото решение", каза Манолова.

Окончателно и въпреки протестите: Парното, топлата водата и токът поскъпват
 
Освен това самото решение за поскъпването на синьото гориво няма мотиви, посочи националният защитник:
 
"Липсват аргументи защо, при положение че цената на природния газ на световните пазари се повишава с 15%, в България скача с близо 30. И тъй като липсват мотиви, няма как да бъде проследено дали това решение е съответно на цената по търговския договор между "Газпром" и "Булгаргаз", каза още тя.

Ще се отрази ли поскъпването на газа на цените на стоките?
 
По думите на Манолова ако се установи, че процедурата е нарушена, решението на КЕВР ще бъде отменено, заради съществени нарушения в процесуалните правила. Тя допълни, че се надява съдът да се произнесе в най-кратки срокове заради обществения интерес.