Олеамидът не фигурира като наркотично вещество. Това съобщиха от пресцентъра на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) във връзка с появила се в публичното пространство информация за "наличие на наркотично вещество в лютеница".
От агенцията уточняват, че по повод изнесените твърдения в сигнала и представения протокол за анализ от Център по биология на храните ЕООД, София, е извършена проверка. Установено е, че продуктът се произвежда по разработена фирмена технологична документация.
Не се използват и не се влагат оцветители като добавки в храните. При проверката са представени сертификатите и придружаващите документи за произход на всички използвани суровини. Не е установено влагането в лютеницата на неразрешени съставки, както и добавки в храните.
Проверяват българска лютеница за опасно токсично вещество (ВИДЕО)
При проверката са представени протоколите от анализ по фирмената програма за контрол на продукта за съответствието на физико-химичните, токсикологичните и микробиологични показатели, на които трябва да отговаря лютеницата.
Олеамидът е естествено съдържащ се органичен амид в храните с вложени растителни масла, характерни с богатото си съдържание на омега-9 мастни киселини - зехтин, слънчогледово олио и други растителни масла. Той е естествено възникващо съединение производно на олеиновата мастна киселина и може да е преходен продукт при загряване на слънчогледово олио или зехтин.
Това вероятно е причината да бъде установен при извършеното изследване. В тази връзка агенцията по храните е отправила запитване до Университета по хранителни технологии-Пловдив относно причините за съдържанието на олеамид в продукта.
Вижте подробности за съмнителното вещество, открито в лютеница
Наркотичните вещества са класифицирани и строго контролирани от компетентните органи, съгласно Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите. Категорично олеамидът не фигурира като наркотично вещество.
Според становището на специалистите - токсиколози, най вероятно грешката, че олеамидът е наркотично вещество се поражда от факта, че то е подобно на друго вещество, което е структурно опасно. Категорично олеамидът не влияе на нервната система. Той е разпространен около нас и се открива и в храни, в които се използва растителна мазнина".