Двама водолази влязоха в морето и се качиха на кораба „Vera Su“. Последният водолазен оглед показа, че има множество пробойни по заседналия плавателен съд. Експертите ще огледат какво е състоянието му в момента.

На място имаше катер на морските сили, който прави подхождане към кораба. Експертите трябва да проверят навигационната апаратура и да вземат документи, необходими на следствието, които капитанът не е взел при евакуацията на екипажа.

От "Морска администрация" съобщиха, че машинното отделение на кораба е запълнено с вода, като корпусът му е компрометиран и не може да бъде спасен

"Причината са вратите, които не са с достатъчно добро уплътнение. Така плавателният съд се смята за потънал. Корабът е в заседнало стабилно състояние, което не позволява той да се пречупи. Няма как и да потъне повече, тъй като изцяло легнал на дъното".

От администрацията добавиха още, че необходимите документи не са били иззети от водолазите, тъй като обстановката не е позволявала. 

Видеоматериалите и снимките, направени от водолазите, ще бъдат прегледани утре. От властите очакват корабособственика да обяви, че или изоставя кораба, или ще продължи да извършва някаква дейност по извличането му като потънало имущество.

Има възможност да се отворят люковите закрития, за да бъде разтоварен товарът, но операцията ще бъде много сложна.

Радев: Картината на „Vera Su“ е олицетворение на порочния и разсипнически модел на управление
 
Ще бъдат взети проби както от водата, така и от товара, тъй като има съмнения, че в азотния тор има и други вещества, които могат да предизвикат замърсяване. Ще се разследва и дали институциите са реагирали навреме и адекватно на ситуацията.

Според синоптиците времето ще продължава да бъде дъждовно и вятърът ще остане силен и през следващите дни. Метеорологичните условия ще се подобрят чак следващия понеделник.

Версия за инцидента с „Vera Su“: Вахтеният офицер заспал, екипажът не отговарял

По-рано днес стана ясно, че според досегашните доказателства, причината за засядането на кораба е заспиване на вахтения офицер в продължение на 15-20 минути. Преди брега, корабът е трябвало да завие наляво, но той продължил направо.
 
БНТ