Очаква се ръст на туристите
Очаква се ръст на туристите / ThinkStock/Getty Images
Около 22 % повече чуждестранни туристи ще посетят България за Великденските празници тази година, в сравнение с миналата, каза във Велико Търново министърът на туризма Стела Балтова.

Посрещаме около 180 000 чужденци за Великден

Тя посочи, че според данните на Летище София се е увеличил броят на гостите, идващи от Германия, Великобритания, Италия и Португалия. Прогнозата на Министерството на туризма е, че посетителите през летния сезон ще се увеличат с 10% спрямо миналата година, посочи министърът. Тя отбеляза, че се очаква интересен летен туристически сезон, с увеличение на немските туристи между 30 и 35%, и на руските с 10 на сто.

Служебният министър на туризма Стела Балтова
БГНЕС, архив

Министърът припомни, че 120 са охраняемите плажове по Черноморието, а за 21 са организирани търгове. Съдействие за сигурността по плажовете ще оказват областните управители на Варна, Бургас и Добрич, посочи тя. Във Велико Търново министър Стела Балтова откри четиринадесетото издание на Международното изложение "Културен туризъм", в което участват над 70 изложители от страната и чужбина.

Проучване "таен клиент" разкри проблемите в туроператорските фирми у нас

По данни на Министерството на туризма през миналата година 10% от туристите, пристигащи в България са заявили, че се интересуват от културен туризъм. Стела Балтова коментира, че Единната система за туристическата информация трябва да бъде въведена през септември или октомври, но все още се очаква становището на Комисията за защита на конкуренцията за спечелената обществена поръчка.

70 000 българи в чужбина за Великден

В рамките на изложението Министерството на туризма организира дискусия, посветена на дигитализацията на туристическите дейности. На нея ще бъде представена действаща платформа за мобилни устройства с включени сто национални туристически обекта.

Изложението ще бъде отворено за посетители до 8 април. Негови организатори са Община Велико Търново, Общинската агенция по туризъм, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции.
 
БТА