Около 20 дела с висок обществен интерес ще приключат до края на ноември
Около 20 дела с висок обществен интерес ще приключат до края на ноември / netinfo

Между 15-20 дела от особен обществен интерес – за корупция, пране на пари, източване на държавни средства, ще приключат най-късно до края на ноември. Това решиха на оперативно съвещание ръководството на прокуратурата и МВР.

Делата са както за пране на пари и наркотици, така и за източване на държавни средства и срещу високите етажи на Държавната администрация. Главният прокурор Борис Велчев и вътрешният министър Румен Петков обещаха най-късно до края на ноември обвинителните актове по тези дела да бъдат внесени в съда. Двамата обаче отказаха да посочат конкретните случаи.

Те отбелязаха отличното взаимодействие между прокуратурата и МВР, но в същото време посочиха загрижеността си, че не е така добро взаимодействието с други държавни институции, като Комисията за конфискация на имуществото, придобито по престъпен начин например и Агенцията за финансово разузнаване. Според Румен Петков дори ще са необходими нормативни промени, а главният прокурор отбеляза, че тези институции трябва да бъдат стимулирани, за да помагат на прокуратурата и на МВР. Не се оправдаха опасенията ми, че новият модел на работа с дознанието в НПКА няма да се сработи, посочи главният прокурор и добави, че оперативните прокурори са доволни от работата на дознателите.