документи
документи / БГНЕС, архив
Правителството одобри правилата за използване на  новите видове отпуски по майчинство и бащинство, които влизат в сила от 1 юни. В обновената наредба за работното време и почивките са разписани видовете документи, с които се иска разрешаване на съответния вид отпуск, както и основанията за неговото прекратяване.

Ясни са правилата за новите видове отпуски по майчинство и бащинство
 
От 1 юни приемните майки ще имат право на отпуск по майчинство за приемни бебета, като размерът ще бъде остатъкът от възрастта на бебето до 410 дни. За да го използва, майката трябва да подаде заявление до работодателя си с препис от влязлото в сила съдебно решение. Отново писмено заявление ще се подава, когато бащата осиновител на дете до 5-годишна възраст иска да използва правото си на 15 дни отпуск, от деня на приемане на детето в семейството. 
 
С промените се въвеждат и правила за ползване на още няколко вида отпуск: след 6-я месец от възрастта на детето майката може да прехвърли отпуска на някой от родителите си, в случай че бащата е неизвестен. Същото важи и когато майката-осиновителка е самотна.