Очаква ни една различна учебна година заради пандемията от коронавирус. Няма да е същият и първият учебен ден, предава NOVA.

Таня Михайлова: Неносенето на маски в клас ще се наказва само в краен случай

Тържества за 15 септември ще има само за децата от 1, 5 и 8 клас. В училище ще се влиза след филтър на входа. При съмнения за COVID-19 ще има изолатори. видео.

Дали късмет, или малшанс, но новата учебна година под знака на коронавирус ще е бойното кръщене за новия директор на Средно училище „Панайот Волов” в Шумен.

„Това е възможност да се справя с предстоящите предизвикателства”, сподели Росина Инджева. В това училище, както в останалите, вече са получени инструкции как да действат в новата ситуация. Инспектори от РЗИ проверяват готовността на образователната система.

„Трябва да има задължително здравен работник, който да бъде на входа, да следи стриктно за температура, кашлица и хрема”, обясни Илияна Борисова от РЗИ-Шумен.

Този филтър ще се прилага всеки ден. Потоците от ученици трябва да бъдат максимално разделени. „Учениците от начален етап са ограничени само на първия и втория етаж. На тези от прогимназиален етап – ще бъде на два етажа”, каза директорът на СУ „Панайот Волов“.

Най-малките ще започват училище от 8 часа, докато съучениците им от горните класове в 8:50. „Влизането ще се осъществява от два входа - за началния етап през централния.

Вълчев: Учителите с маски и шлемове в клас

От 5 до 7 клас - ще влизат през страничния”, коментира организацията Росина Инджева. Учениците от гимназиалния етап също ще влизат на два потока. Протоколите за безопасност указват и как се действа при съмнения за коронавирус.

„Ако има такова дете - веднага трябва да бъде изведено в помещение,  което предварително трябва да бъде определено - т.нар. изолатор. Съответно веднага да се уведоми и родителят. Да дойде с личен транспорт, за да се извади от средата на класа и да се прибере детето”, посочи експертът от РЗИ.

Най-голям е рискът при входовете и коридорите, където често има струпване на ученици. „Също и стаи, които се ползват за специализирано обучение. Например, компютърно обучение, мултимедийни кабинети. В професионалните училища има кабинети, които извършват подготовка практическа на своите ученици”, добави Ферихан Хюсеинова от РЗИ – Шумен.

Нови по-строги изисквания има и към санитарните помещения. Задължително е предоставянето на тоалетна хартия и еднократни кърпи за подсушаване на ръце. Осигурена е и топла течаща вода, която от тази година също е едно от задължителните условия, за да е хигиената на ниво.

Учителите могат сами да изберат дали да ползват маска или шлем в час. Наред с учебния материал обаче те ще трябва да следят и за здравословното състояние на децата.
„Личи си, когато са отпаднали. Ние си ги познаваме добре и мисля че няма да бъде трудно за нас да преценим дали едно дете проявява симптоми или не”, смята учителят Катерина Колева.

Новата присъствена учебна е очаквана както от учители, така и от ученици и родители. Училищата обаче са готови веднага да преминат и на дистанционно обучение, ако ситуацията с коронавируса го наложи.
nova.bg