Обвиняват проф. Чирков за нарушения при трансплантации
Обвиняват проф. Чирков за нарушения при трансплантации / снимка: Sofia Photo Agency
Прокуратурата е внесла обвинение срещу бившия директор на болница "Света Екатерина" проф. Александър Чирков за нарушения при извършването на трансплантации, съобщи пред Дарик говорителят на Софийската районна прокуратура Руси Алексиев.

Той допълни, че разследването е започнало, след като на Аерогара София е задържан човек, отговарящ на фоторобота на убиеца на банкера Емил Кюлев. По-късно става ясно, че задържаният е бил нелегален донор на бъбрек.

Разследването на прокуратурата се води за общо 20 трансплантации, извършени в периода от януари 2004 година до октомври 2005 година. Разследва се и трафик на органи през „Света Екатерина”, съобщи за Дарик говорителят на прокуратурата.

„Нарушенията могат да бъдат посочени като най-често допускани – неуведомяване на Изпълнителната агенция за трансплантация, невключване на реципиента в служебния регистър на Изпълнителната агенция по транспалнтация. Друго много често допускано нарушение - тези 20 операции, за които са му повдигнати обвинения, - е неустановяване на данни за роднинство между донора и реципиента, не е спазено изискването за тъканна съвместимост при 16 случая, вследствие на което един човек е починал, друг е с животоспасяваща операция, а четирима души са с отхвърлен бъбрек”, обясни Алексиев.

След убийството на Емил Кюлев е изготвен фоторобот на евентуалния извършител. Този робот се разпространява по всички контролно-пропускателни пунктове на страната, присъства и на Аерогара София в сектор „Заминаващи”.

Един от хората, които преминават по коридорите на аерогарата, поразително приличал на фоторобота. Той е спрян и задържан от полицията. По време на ареста припада. Задържаният е имал пресен белег от операция и в обясненията си разказва, че е станал донор на бъбрек и е получил пари за това, както и къде е опериран и т. н. Оттук започва разплитането на случая”, разказа още Алексиев.