Обвиняеми по делото за убийството на Михаил Стоянов вероятно оказват натиск над свидетел
Обвиняеми по делото за убийството на Михаил Стоянов вероятно оказват натиск над свидетел / снимка: sxc.hu
Обвиняеми по делото за убийството на Михаил Стоянов вероятно оказват натиск над свидетел
67572
Обвиняеми по делото за убийството на Михаил Стоянов вероятно оказват натиск над свидетел
  • Обвиняеми по делото за убийството на Михаил Стоянов вероятно оказват натиск над свидетел

Обвиняемите по делото за жестокото убийство на студента по медицина Михаил Стоянов през 2008 г. оказват натиск над свидетел. Такова съмнение изрази прокурорът по делото, което стартира едва преди няколко дни, Мариян Маринов. По време на днешното заседание над два часа съдът изслушва свидетеля Цветомир Георгиев, който е съученик и приятел на двамата обвиняеми. В показанията си 23-годишният младеж многократно представи данни, които рязко противоречат на показанията му от 2010 г., направени в хода на разследването. По тази причина обвинението поиска Софийската районна прокуратура да прецени дали да започне производство за лъжесвидетелстване.

Още в самото начало на делото на въпроса на прокуратурата дали върху него е оказван натиск, свидетелят Цветомир Георгиев категорично отговори: „не". В следващите два часа, обаче, видимо притесненият младеж многократно се объркваше в обясненията, които даваше пред съда. Хаотичните отговори, както и непрестанното неразбиране на задаваните въпроси предизвикаха възмущението на съдия Атанас Атанасов, който призова свидетеля да не отговаря така лаконично и да съдейства на процеса.

В крайна сметка от разпита на Цветомир Георгиев стана ясно, че през 2010 г., когато разследването на убийството на Михаил Стоянов се намира в ключовата си фаза, той получава съмнително среднощно обаждане от някогашния си съученик и настоящ обвиняем Александър Георгиев. В последвала среща между двамата Александър предупреждава Цветомир, че скоро ще бъде потърсен от полицията и го инструктира какво да каже по време на разпита, така че показанията им да не се разминават.

От материалите, които разследващите са събрали, става ясно, че Александър се е опитвал да използва съученика си като алиби и чрез него да отклони фокуса на криминалистите от себе си. От показанията, които Цветомир дава пред полицията и пред съдия тогава, се разбира още, че Александър Георгиев му е споделил подробности от фаталната нощ, когато умира Михаил Стоянов, включително и за побоя, който момчешката банда му нанася и начинът, по който настъпва смъртта.

Днес в съдебната зала, обаче, Цветомир не потвърди тогавашните си показания с аргумента, че не си спомня. След заседанието прокурорът по делото Мариян Маринов нарече случилото се вътре цирк: „Очевидно е, че лъже - или пред съдия на досъдебното производство, или сега. Не е трудно, като слушате как говори сега, че мънка и си противоречи даже и на днешните разпити. Имам съмнения, че му е въздействано".

Прокурор Маринов обясни, че по закон свидетелят има право да промени показанията си пред съда в случай, че си „спомни" истината и в такъв случай няма да понесе наказателна отговорност за лъжесвидетелстване. Въпреки това обаче обвинителят не изключи възможността в хода на процеса да поиска налагането на по-тежка мярка за неотклонение на обвиняемите Александър Георгиев и Радослав Кирчев, заради опасност в бъдеще да окажат натиск над свидетели по делото.

Делото за убийството на Михаил Стоянов стартира пет години след жестокото убийство. Студентът по медицина бе пребит до смърт в столичната Борисова градина през 2008 г., а разследващите случая допускат убийството да е извършено от хомофобски подбуди.