Обвиниха Заека за съучастие в убийството на Мирослава, остава в ареста
Обвиниха Заека за съучастие в убийството на Мирослава, остава в ареста / снимка: БГНЕС
Обвиниха Заека за съучастие в убийството на Мирослава, остава в ареста
49278
Обвиниха Заека за съучастие в убийството на Мирослава, остава в ареста
  • Обвиниха Заека за съучастие в убийството на Мирослава, остава в ареста

Пернишкият окръжен съд остави за постоянно в ареста Марио Любенов - Заека. Той бе обвинен за отвличането и убийството на Мирослава Николова от Перник. Съдът се позова на свидетелските показания на самоубилия се Стойчо Стоев - Чочо, който в детайли разказал за извършеното от него и Заека престъпление с цел откуп. Междувременно стана ясно, че срокът за изготвяне на медицинската експертиза, която трябва да докаже или отхвърли диагнозата „шизофрения" на Любенов, ще бъде удължен. При това положение не е ясно дали апелативните магистрати ще потвърдят решението на пернишкия съд. В случай, че това стане, Заекът ще прекара още 20 дни в клиниката по психиатрия към столичната болница „Св. Наум".

Прокуратурата повдигна обвинение на Марио Любенов - Заека за убийството на 17- годишната Мирослава. По думите на окръжния прокурор Пламен Найденов, Заека и Чочо се познавали от посещенията си във фитнеса в Перник и започнали да планират престъплението от средата на миналата година. Самоубийството на Чочо е затруднило разследването, коментира прокурорът. Преди да се самоубие обаче той направил пълни самопризнания. Стана ясно също, че разпитите, по време на които Чочо разказал за извършеното от него и Заека престъпление, са станали пред полицаи, без присъствието на съдия. В съдебна фаза тези самопризнанията могат да се окажат негодно доказателство. Найденов коментира още, че в работата на МВР по случая нямало грешки.

От думите му се разбра, че в сряда с постановление на прокуратурата Заека е бил изведен от психиатричната клиника и закаран на разпит-беседа от служители на ГДБОП. Според роднините му тогава Марио е бил малтретиран от полицаите, коментира адвокатът му Диана Ангелова. По нейните думи Заека видимо страда от параноидна шизофрения и изпитва страх от преследване и от хора. Пред съда Любенов заяви, че иска да му бъдат направени пълни изследвания и не желае да остава в ареста.

На този етап прокуратурата отхвърли възможността трети човек да бъде замесен в убийството на Мирослава. Стана ясно обаче, че по второто писмо, с което похитителите на Мирослава поискали откуп от Борислав Чолев, са намерени отпечатъци на трето лице, различно от Чочо и Заека. По непотвърдена информация лицето е Красимир Петров - Полицая.

Адвокатът на Любенов - Владимир Стойков, коментира: „Отпечатъците, намерени върху писмото до Елеонора и Борислав не са на Марио Любенов. Има възможност да се работи по тези отпечатъци и да се установи лицето и да се пита в каква връзка неговите отпечатъци се намират върху този елемент от престъплението отвличане с оглед получаване на сума. Имам подозрения, за които ще питам по-нататък в производството".

Според показанията, които Стойчо Стоев - Чочо е дал преди да се самоубие, Мирослава е била убита на 7 ноември миналата година в околностите на пернишко село. Двамата похитители я удушили с метална жица. На базата на показанията, направени от Чочо, съдът остави Заека в ареста, като решението може да се обжалва на 26 януари тази година в Софийския апелативен съд.

Съдебните психиатри трябва да излязат със заключение дали диагнозата на Заека „шизофрения" е достоверна или не. Експертизата ще послужи за друго дело, по което той е обвиняем - за печатане на фалшиви пари. За това престъпление Марио Любенов бил задържан през март миналата година.

Доц. д-р Владимир Велинов - председател на държавната комисия за специалност „Съдебна психиатрия" не изключва хипотезата Заека с години да е симулирал шизофрения. Миналата седмица близки на убитата Мирослава организираха протест, с който настояха изследванията за психичното състояние на Марио Любенов да бъдат направени отново, тъй като според тях диагнозата „шизофрения" на Заека е купена.

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов отказа да коментира дали има трети заподозрян във връзка с убийството на Мирослава от Перник. В кулоарите на парламента той допълни, че се надява всичко, свързано с начина, по който е умъртвено момичето, да бъде доказано в съдебния процес. В момента колегите продължават процесуално-следствените действия и разследването, което е в началния етап след откриването на Мирослава, каза още Цветан Цветанов.

На 12 януари бе открит трупът на 17-годишната Мирослава Николова от Перник, която изчезна в края на миналата година. Задържаха двама за нейното убийство, като единият от тях Стойчо Стоев - Чочо се самоуби при съмнителни обстоятелства в присъствието на служители на ГДБОП. Мирослава изчезна на 7 ноември 2011г. вечерта след тренировка по таекуондо в Перник.