Обвиниха двама ел. монтьори на ЧЕЗ за смъртта на 11-годишно дете
Обвиниха двама ел. монтьори на ЧЕЗ за смъртта на 11-годишно дете / снимка: Dariknews.bg, архив

Окръжна прокуратура-Благоевград внесе обвинителен акт срещу Спирия Пелтеков и Михаил Витанов, двама ел. монтьори в ЧЕЗ за това, че на 19 май 2013 г. при условията на независимо съпричиняване, поради немарливо изпълнение на дейност, представляваща източник на повишена опасност, по непредпазливост са причинили смъртта на 11-годишно дете в с. Копривлен, община Хаджидимово.

Токов удар уби дете в училищен двор

На 19 май 11-годишният Ангел е играел в училищния двор на Основно училище „Никола Вапцаров” в с.Копривлен. При прескачане на металната ограда на училищния двор, детето се е опряло до оградата, при което мощен електрически удар причинил смъртта на Ангел. В оградата на училищния двор бил опрян скъсан електрически кабел, по който протичало електричество. Кабелът е бил скъсан поради остаряла, а на места и липсваща изолация.

На 7 март двамата обвиняеми са извършили периодичен обход - оглед на ел. съоръжение Въздушна линия-ниско напрежение в района на Трафопост 5 - с.Копривлен. Проводниците от въздушно отклонение от Трафопост 5 до Основно училище „Никола Вапцаров” са били с остаряла и негодна изолация, несъответстваща на изискванията за използване на изолирани проводници, изолацията била прегоряла от атмосферните влияния, силно напукана по цялото протежение на проводниците, а на места дори липсвала.

Въпреки това, не само, че не са установили реалното състояние на проводниците, но и вписали в съставения протокол за обход, че проводници в негодна изолация няма. Не са регистрирали по установения ред дефектите и неизправностите на въздушния електропровод, не са информирали незабавно прекия си ръководител за възникналата ситуация, за която има основателни причини да смятат, че представлява сериозна и непосредствена опасност за безопасността и здравето, уточняват от прокуратурата.

На 22 април 2013 г. по повод аварийно повикване за нередности в ел. съоръжение Въздушна линия-ниско напрежение на Трафопост 5 - село Копривлен, двамата обвиняеми посетили отново участъка и отново не регистрирали по установения ред дефектите и неизправностите на въздушния електропровод и не информирали прекия си ръководител за негодната изолация на проводниците, сочещо на повишена опасност за здравето и живота.

По делото са разпитани 33 свидетели, изготвени са 10 психологически експертизи, две компютърно-технически експертизи, три електротехнически експертизи, пожаротехническа, съдебно-медицинска и трасологична експертизи.