Депутати коментираха казуса с шефа на ГДБОП Калин Стоянов, срещу когото е повдигнато обвинение за оказван натиск върху прокурора по делото за АМ "Хемус". По-рано в четвъртък от прокуратурата съобщиха, че директорът на ГДБОП Калин Стоянов е обвиняем за опит за склоняване на прокурор да наруши свое служебно задължение.

Повдигнаха обвинение на директора на ГДБОП за натиск по аферата около магистрала „Хемус”

Относно обвинението Николай Радулов от ИТН коментира, че лично на него този началник на ГДБОП не му харесвал и много се е надявал да го сменят. "Сега всъщност Гешев го бетонира", посочи депутатът. Радулов коментира, че въпросният Стоянов бил най-близкият приятел на предходния шеф на ГДБОП, който по думите на депутата правил "дивотии" в дирекцията."Той е абсолютно същият по образование и по манталитет. Тук не става дума за политики - на мен не ми харесва човека и мисля, че е неподходящ. Бойко Рашков е министър, той си управлява министерството и може да е на обратното мнение. Аз уважавам неговото мнение", каза още Радулов.

Христо Иванов, председател на ПГ "Демократична България", отказа да коментира докато не се запознае с казуса.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов припомни, че миналата година членове на партията, включително и хора от националното ръководство, са били привиквани в ГДБОП, като им е бил оказван натиск да не участват в протестите. "Там може би има някаква утвърдена практика, очевидно е че има приемственост, аз не мога да кажа до каква степен хората, които тогава упражняваха репресиите срещу нас, са все още с управленски позиции в ГДБОП", посочи Костадинов.

Прокурорите по разследването на АМ „Хемус“ си направиха самоотводи

Десислава Атанасова, председател на ПГ ГЕРБ-СДС коментира, че всички трябва да са равни пред закона. "В този смисъл, всеки, за който има данни, че е нарушил закона носи своите последствия", посочи Атанасова. Тя настоя органите, призвани да бранят закона, да си свършат работата. "Не е добре политиците да коментират работата нито на органите на МВР, нито съдебните решения", посочи Атанасова.
БТА