Обсъждат подобряването на интеграцията на хората с увреждания
Обсъждат подобряването на интеграцията на хората с увреждания / снимка: Sofia Photo Agency

Законодателните промени, които да регламентират правото на временна трудова заетост у нас, са сред темите на семинара „Подобряване на интеграцията на хората с увреждания”, който ще се проведе следобед в столицата. Форумът е по инициатива на евродепутата от ДПС Мариела Баева, с подкрепата на международната консултантска компания в областта на човешките ресурси „Адеко Груп”.

Неправителствените организации и бизнес компании от Европа и България ще обменят опит за осигуряването на възможности всеки индивид да бъде пълноценен според собствените си умения. На форума ще бъдат представени практики, които доказват, че хората с увреждания могат да заемат от най-ниската до най-високата позиция в дадена компания, и интеграцията им няма да струва скъпо на обществото.

Около 14 процента от европейците между 16 и 63 години са хора с увреждания и едва половината от тях работят, обясни евродепутатът от ДПС Мариела Баева. За тях трябва да бъде изградена достъпна среда.

За всеки отделен индивид означава да има възможност да си намира работа, да получава образование, да води активен социален живот. Като следващ принцип е изведена необходимостта от интегриран подход в областта на образованието, информационните и комуникационни технологии, условията за безопасност на работното място, каза още евродепутатът от ДПС Мариела Баева

По време на форума ще бъде обсъдено и бъдещото регламентиране на временната трудова заетост у нас, която дава възможност на кандидатстващите за работа хора с увреждания да проверят уменията си и да решат дали да останат на работа.