Обсъжда се от 2014 г. висшите училища да се финансират по модел с 11 показатели
Обсъжда се от 2014 г. висшите училища да се финансират по модел с 11 показатели / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Финансиране на висшите училища по модел с 11 показатели се предвижда от 2014 година. Това обяви министърът на образованието Анелия Клисарова. По думите й показателите ще бъдат в две групи, като сред академичните показатели за висшите училища ще са рейтинговата система, преподавателите, научните постижения и публикациите.

Анелия Клисарова подчерта, че ще се разчита и на данни от НАП и НОИ, за да се прецени как се реализират на пазара на труда вече завършилите студенти. Така, според нея, университетите ще развиват по-добре професионалните направления, които показват най-високата реализация.

Клисарова каза още, че държавата и ректорите трябва да решат заедно метода за приемане на студенти във висшите училища. Според министъра ако има държавен прием за дадени специалности, студентите, които искат да учат по специалности, за които няма толкова голяма държавна поръчка, ще трябва да кандидатстват „свободно".

Друга идея на Клисарова е да се въведе обучение на студенти по поръчка на бизнеса за специалностите, необходими на трудовия пазар.