/ Дарик Добрич
Прогноза за времето на 26 февруари, понеделник
Синоптичната обстановка в страната ще се усложни. Ще бъде облачно, ветровито и с валежи от сняг. На много места валежите ще са значителни и ще се образува нова снежна покривка.

Внимание шофьори: Очакват се снеговалежи и силен вятър

НИМХ-БАН


Ще духа силен вятър от изток-североизток, с него ще продължи да нахлува студен въздух и ще има условия за виелици и навявания. Температурите ще са без съществен дневен ход - между минус 9 и минус 4 градуса в Западна и Централна България, до 2 градуса на места по Южното Черноморието.
 
Атмосферното налягане ще се понижи и ще бъде по-ниско от средното за месеца.
 
Температурите през февруари: от минус 14 до 22 градуса

Червен код е въведен в областите Смолян и Кърджали. В тези райони ще има силни снеговалежи и ще се образува снежна покривка около 40 см. В комбинация със силния североизточен вятър, със средна скорост 15-20 м/с ще има виелици и навявания.

Оранжев код е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище. В равнинните части на тези области ще има умерени, в планинските райони и силни снеговалежи. Ще се образува снежна покривка за равнинната част 20-30 см, в планинските райони - около 35 см. Ще бъде много студено с отрицателни дневни температури.

Оранжев код е обявен и за областите Русе, Силистра, Разград, Шумен, Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Сливен. В равнинните части на тези райони ще има умерени, в планинските райони и силни снеговалежи. Ще се образува снежна покривка за равнинните части 10-20 см, в планинските райони в областите Бургас, Сливен и Ямбол - около 30 см. В комбинация със силния североизточен вятър със средна скорост 15-20 м/с ще има виелици и навявания. Синоптиците предупреждават, че в тези области с изключение на Бургаска и Ямболска ще бъде студено с отрицателни дневни температури.

Оранжев код е обявен и за областите Хасково, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, Благоевград, Кюстендил, Перник, София-област и София-град. За областите Перник, Кюстендил, Благоевград, както и за София-град синоптиците предвиждат, че в ниските части ще има умерени, а в планинските райони и силни снеговалежи. Ще се образува снежна покривка за равнинната част 10-20 см, в планинските райони – около 30 см. В София-област прогнозата е за умерени и силни снеговалежи, количества за денонощието 25-40 л/кв.м. Ще се образува снежна покривка, средно 15-25 см. В областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Хасково метеоролозите твърдят, че в равнинните части ще има умерени, в планинските райони и силни снеговалежи. Ще се образува снежна покривка за равнинната част 20-30 см, в планинските райони – около 35 см.


В планините ще бъде ветровито, студено и с валежи от сняг. Ще духа силен до бурен вятър от изток-югоизток. По високопланинските проходи ще има снежни виелици и навявания. Максималната температура на височина 1200 м ще е около минус 9 градуса, на 2000 м - около минус 11 градуса.
 
По Черноморието ще бъде облачно, ветровито и с валежи предимно от сняг. Ще духа умерен до силен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са между 0 и 4 градуса. Температурата на морската вода е 6-7 градуса. Вълнението на морето ще е 4-5 бала. За крайбрежието е в сила жълт код. Вятърът ще е с пориви до 19-24 м/сек.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg