Общо 22 години затвор за двамата подсъдими по делото за Черния Великден
Общо 22 години затвор за двамата подсъдими по делото за Черния Великден / DarikNews.bg
Общо 22 години затвор за двамата подсъдими по делото за Черния Великден
52987
Общо 22 години затвор за двамата подсъдими по делото за Черния Великден
  • Общо 22 години затвор за двамата подсъдими по делото за Черния Великден

Хасковският окръжен съд призна за виновен 23-годишния Данаил Георгиев и го осъди на 12 години затвор за това, че на Великден миналата година блъсна с кола и уби шестима младежи в Симеоновград. 15 години лишаване от свидетелство за управление на МПС постанови още съдът за Георгиев, както и да заплати 2 504 лв. разноски по делото.

На 10 години лишаване от свобода при същите условия и 13 години без свидетелство за правоуправление бе осъден братовчед му Живко Желев по обвинението, че е предоставил ключовете за колата, с която в нощта на Великден 2011-а година бяха прегазени 6-е деца. 1 454 лв. за разноските трябва да заплати той, според решението на съда, прочетено от председателя на 3-членния състав Красимир Димитров.

По-рано през деня двамата подсъдими по делото за жестоката катастрофа в Симеоновград посочиха пред съда, че съжаляват за случилото се.

„Съжалявам, че не помня нищо за това, което се е случило. Аз си правя извода, че не търсят кой е виновен, а да има виновник", каза шофиралият автомобила във фаталната нощ Данаил Георгиев. Братовчед му Живко Желев изказа в съдебната зала съболезнования на родителите на загиналите шест деца. „За мен те не бяха просто загиналите деца на пътя, а мои приятели, откакто се помня", каза Желев.

Недоволни от присъдата се оказаха и подсъдимите, и частните обвинители - родителите на 6-е загинали деца. Тя може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Апелативния съд в Пловдив.

Трагичният инцидент стана малко преди полунощ на 23 април миналата година. Тогава шестимата загинали младежи, на възраст между 17 - 19 години - две момичета и четири момчета, заедно с още двама техни приятели тръгнали към църквата, за да посрещнат Великден. Миг след като стъпили на тротоара, върху тях връхлетял лек автомобил „Опел Вектра", управляван от 23-годишния Данаил Георгиев.

Според обвинителния акт пияният Живко Желев е преотстъпил управлението на автомобила си на водача Данаил Георгиев, който бил с 1,30 промила алкохол в кръвта. Данаил с неразрешена скорост от 133,6 км/ч връхлетял върху движещите се по тротоара младежи и причинил по непредпазливост смъртта на шестима от тях, както и средни телесни повреди на други двама. Случаят бе определен като особено тежък, а повдигнатото обвинение и за двамата предвиждаше наказание от 5 до 15 години лишаване от свобода.

Адвокатите на Данаил и Живко настояват, че алкохолните проби на двамата обвиняеми не са взети и съхранявани по надлежния ред. Те ще искат и допълнителна експертиза на колата.

Други новини от Хасково