Обявиха бедствено положение в Брегово заради нивото на р. Тимок
Обявиха бедствено положение в Брегово заради нивото на р. Тимок / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив

Кметът на община Брегово Милчо Лалов обяви бедствено положение в общината поради високите води на река Тимок. „Остават 20 см, за да прелее реката над защитната дига", сигнализра Лалов. В съобщение по местната радиоточка  населението на община Брегово беше приканено да помогне при затварянето на появилите се пробойни в защитната дига на реката.

Областният управител на Видин Пламен Стефанов, заедно с част от членовете на Кризисния щаб, се отправи незабавно към Брегово, за да помогне на място. Стефанов каза за БТА, че е информиран от кмета на общината за ситуацията и за обявеното бедствено положение.  

По-рано днес дворните места на 15 къщи и 5000 дка земеделска земя в Брегово бяха залети, след като река Тимок покачи нивото си, съобщи кметът на града Милчо Лалов. Доброволци успяха вчера да затворят пробойна в междинната дига на реката в близост до града, но водата заля земеделски терени и градския стадион.

Живеещите в крайните къщи на Брегово са започнали да евакуират животните от дворовете, поради непрекъснато покачващото се ниво на водата. „Местните жители не помнят такова ниво на река Тимок от 80-те години", уточни Лалов.

Нивото на река Дунав при Видин достигна 795 см, само от сутринта то се е покачило с 13 см, съобщиха от пристанище Видин. Очакванията са до вечерта Дунав да достигне ниво от 8 м.