Облекчаването на мерките ще е в 3-стъпков план
Както се вижда и на картата с регионите - червеният цвят отстъпва на жълтия. Цялата страна влиза в етап две и етап три. Очакваме със скоростта, с която се движи, да стигне и до етап 1, което означава, че България ще мине в зелена зона. Без масово затваряне на училища  и бизнеси се справихме с вълната от Омикрона.Това обяви премиерът Кирил Петков на брифинг.

Успяхме да прогнозираме, че някъде към 20 март ще е възможно да прекратим всички ограничения в страната, произлизащи от зеления сертификат и той да е действащ единствено относно европейския регламент за пътуване, обяви премиерът.

Здравният министър проф. Асена Сербезова обяви, че с постепенното облекчаване на мерките не означава, че не си заслужава да се ваксинираме. "Напротив - заслужава си, това се вижда в болничните заведения. 90% от хората, които губят битката с болестта, не са били ваксинирани. Трябва да се научим да живеем с вируса", посочи тя.

Главният здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че след две години ограничения, проблеми и трудности идва моментът, в който можем да кажем, че нещата вървят добре. Спадането на заболеваемостта бележи ръст в последните 3 седмици. Спадът е 24,8% за последната седмица. Тази седмица очаквам заетостта в болниците да паднат под 5000. "На базата на този анализ ние възприехме методиката, ползвана и в някои други страни в ЕС, на тристъпково облекчаване.

"Първата стъпка, която ще влезе в сила от 24 февуари, дава възможност на всеки собственик на обект с обществено предназначение, да допуска посетителите без зелен сертификат, той остава за служителите. Допуска се посещението на до 12 деца при присъствени езикови обучения, центрове за развитие на личността - това са организации, които дълго време бяхме ограничавани", посочи той.

От 5 март влиза втората стъпка - изцяло отпадане на зеления сертификат в обекти, всеки ще може да ги посещава. Изискването остава за персонала. Провеждането на присъствени езикови и обучителни занимания стават при изискване за физическа дистанция и редовно проветряване без каквито и друго да е ограничения. Допуска се смесване и на паралелки.  Провеждането на граничния здравен контрол също ще се променя - всеки ще може да влиза в страната, със зелен сертификат, какъвто и да е той, безпрепятствано.

На 20 март се очаква посещенията на дейности и услуги да може да се извършва без ограничения. Присъственото обучение в университетите също няма да изисква зелен сертификат.

Проф. Сербезова заяви, че това няма общо с протеста на партия "Възраждане", тъй като те имат и други искания. Министерството на здравеопазването е направила разчетите кога  трябва да се облекчат COVID мерките у нас.

По думите ѝ процентът на ваксинираните у нас е повече от 30%, тъй като се обявява предимно имунизацията на възрастното население. Така тя отговори на въпрос защо властите няма да изпълнят първоначалното си намерение да премахнат зелените сертификати при 60% имунизация на пълнолетното население срещу COVID-19.

"Идеята на зеления сертификат е да улесни движението. Той не трябва да се променя като документ или вид индулгенция, към който се ориентираме само след като сме се ваксинирали. Ние обясняваме, че това не е сертификат за ваксинация, защото има три опции, от които може да се избира. България е с най-тежки показатели в Европа.

Кунчев уточни, че докато обхватът на ваксинация е нисък, България ще си има проблеми, затова ще продължат работят в тази посока.

Здравните власти обясниха, че маските ще отпаднат най-късно, като не се ангажираха с конкретен срок за това. Трябва да остане и препоръчителният елемент на маските, там, където има струпване на хората.

На този етап тестването на учениците ще продължи, за да може да има реална представа за тяхната заболеваемост, стана ясно от думите на доц. Ангел Кунчев.



Припомняме, че зелените сертификати бяха въведени през октомври. Те служат основно за посещение в търговски центрове, молове, дискотеки, заведения за хранене, казина, спортни зали и фитнес центрове и други обекти, разписани в заповед. Някои от тях се признават и за пътуване в ЕС, като част от Европейския цифров COVID сертификат. Той обаче вече е с валидност от 9 месеца от поставената ваксина срещу COVID-19.

Видовете сертификати: 

Зелен сертификат за преболедуване. Той е с валидност от една година, като се признава доказан COVID-19 с антигенен или PCR тест.

Зелен сертификат за ваксинация. Той се издава след приложена една от разрешените в ЕС ваксини срещу коронавирус. Това са ваксините на Pfizer/BioNTech, Moderna, Yanssen, AstraZeneca. Неговата валидност също е една година.

Зелен сертификат за наличие на антитела. Този тип сертификат бе въведен у нас през ноември. Документът е валиден 90 дни и важи единствено на територията на България. Сертификатът се признава, ако антителата за коронавирус са над 150 BAU/ml и е издаден от лицензирана лаборатория.

Зелен сертификат за отрицателен тест за коронавирус. Такъв сертификат се издава при отрицателен антигенен тест и важи 48 часа, а също и при отрицателен PCR тест – с валидност 72 часа.

От въвеждането на зелените сертификати у нас последваха няколко протеста срещу мярката. Повечето бяха организирани от ПП "Възраждане", недоволство имаше и от страна на ресторантьорите

Темата за задължителен зелен сертификат в парламента и администрацията пък скара депутатите на няколко заседания на парламента. 

А управляващите заявиха, че обмислят отпадането на зеления сертификат, при достигане на определен брой ваксинирани у нас или при затихване на петата вълна на коронавируса.