Асена Сербезова
Асена Сербезова / БГНЕС
Здравният министър Асена Сербезова коментира във Фейсбук вчерашния протест срещу зелените сертификати на ПП "Възраждане" и последвалата среща с тях.

Сербезова започва поста си с разяснение на термина "дискриминация" и заявява: "Разделянето на хората в групи по даден рационален признак не е дискриминация. Никой напр. не говори, че пушачите са дискриминирани, въпреки, че в ресторантите е забранено да се пуши, освен в откритите части, защото опазването на здравето на непушачите е по-висша ценност".

Тя уточнява - без валиден “зелен сертификат” не можем да посещаваме ресторанти, но пред нас има точно три възможности, за да ги посещаваме по време на пандемия, опазвайки собственото здраве и това на другите и само една от тях е ваксинация.

Това, че може да направим един от три избора в никакъв случай не ни поставя в условията на дискриминация, категорична е Сербезова.

Няма условие за ползване на обществен транспорт или основни видове услуги само при наличие на “зелен” сертификат. Изискването за такъв сертификат е към всички групи от населението, за да си осигурят достъп до част от местата с обществено предназначение и има за цел да предотврати разпространението на инфекцията, и не е само към определена група хора, за да е налице дикриминация, допълва министърът. 

И уточнява: Такъв сертификат е необходим и за придвижване в рамките на ЕС, тъй като коронавирусната инфекция минава границите и е траснграничен проблем за общественото здраве. "При това дори и да нямат наличие на такъв сертификат, гражданите на ЕС се допускат, но им се налага карантина", пише още Сербезова. И допълва: "Т.е. отново има опция. Много държави в усилията си да ограничат разпространението на коронавирусната инфекция въведоха национални сертификати. За да могат обаче тези сертификати да се използват ефективно в трансграничен контекст, когато гражданите на Съюза упражняват правото си на свободно движение, е необходимо те да бъдат напълно оперативно съвместими, съгласувани, сигурни и проверими". Сербезова е категорична: Нито една държава не може да успешна в борбата си с коронавирусната инфекция, ако е сама в усилията и мерките. 

И още: "Едностранните мерки за ограничаване на разпространението на SARS-CoV-2 могат да причинят съществени смущения, включително в сектора на туризма, тъй като националните органи и услугите за превоз на пътници, като авиокомпании, влакове, автобуси и фериботи, може да се сблъскат с широк набор от различаващи се формати на документи, отнасящи се не само до ваксинацията срещу COVID-19 на притежателите на сертификати, но и до техните резултати от изследвания и преболедуване".

"Ето защо е наличен този общ подход и в България, като член на ЕС. Това някои хора, определят като “зависимост”, “ангажимент”, но нека го наречем с истинското му име – регламент и отговорност. Регламентите, за разлика от директивите са законодателни документи на ЕС, които имат пряка сила, без да е необходимо да се транспонират в националното законодателство", пише още здравният министър. И допълва: "А отговорността е към здравето на другите, отговорност към държавите, с които сме изправени пред един трансграничен проблем за общественото здраве, както и към тези граждани, които искат да продължат да пътуват и да водят социален живот, при сравнително по-високи нива на безопасност за здравето". 

Сербезова заявява, че координирано трябва да бъде и последващото премахване на мерките. По думите ѝ въвеждането на общ подход спрямо издаването, проверката и приемането на оперативно съвместими сертификати за COVID-19 се основава върху взаимното довериe.

Сербезова заключва: "Очевидна е липсата на доверие у част от хората, но това не се дължи на ваксините, нито на “зеления” сертификат, а на фактори, започнали да го подкопават много преди да се появи COVID-19. Така или иначе това недоверие е факт и ние трябва да го признаем, и да работим в посоката на диалог. Но диалог без обиди, закани за "големи проблеми" и за "помитане" (не знам какво имаха предвид...), газови оръжия, гранати, закани за убийство и размахване на пръст...Диалог, основан на споделяне на притеснения, както и на споделяне на факти и статистика", коментира Сербезова.  

Смисълът на зеления сертификат е доказателство, че към даден момент неваксинираните хора не пренасят заболяването, каза министър Асена Сербезова по-късно по време на заседанието на парламентарната комисия по здравеопазване. Трябва да бъде подобрена комуникационната кампания, приключваме с изработването на нова комуникационна стратегия, насочена към опита на хора, които са се ваксинирали, на хора, страдащи от хронични заболявания, които също са се ваксинирали, на ваксинирани бременни, на хора с пост ковид синдром, посочи тя. Ще се осигурят всички ваксини, одобрени за употреба в Европа срещу коронавирусната инфекция.