Депутатите удължиха работното си време
Зеленият сертификат и неговото прилагане в Народното събрание скара депутатите за пореден път. В началото имаше спор около предложението на ПГ "Възраждане" в правилника да бъде записано, че правото на народните представители на достъп до сградата на парламента не може да бъде ограничавано. То бе отхвърлено от мнозинството.

Предложението е превантивно - в случай че се въведе зелен сертификат за достъп до сградата на Народното събрание, обясни Петър Петров, вносител на текста.
Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова обяви, че през следващата седмица ще предложат НС да разгледа двата внесени проекта на решение /на ГЕРБ-СДС и на "Демократична България"/, свързани със зеления сертификат.

Засега: Зеленият сертификат няма да бъде задължителен за депутатите

„Колегите внесоха предложение, което искаха да направят охранителен текст за гражданите. Внасянето на този текст за влизане в НС със сертификат е мярка само за нас. Продължаваме да се държим като богоизбрани. Държим се все едно нашите права са повече от тези на нормалните хора. Ако закачим текст, който на нас ще ни пази правата, това не е правилно. Ако ще отменяме зеления сертификат, трябва да го отменим за всички, същото важи и за приемане. Затова предлагам да не подкрепяме този текст, каза Манол Манев от ГЕРБ-СДС.

ПГ ГЕРБ-СДС предлага на НС да вземе решение за зеления сертификат

Депутатите междувременно удължиха работното си време до 16.00 часа. Те обсъждат и гласуват текстове от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

От "Демократична България" остро разкритикуваха идеята. „Това е абсолютно кух текст, той няма състоятелност. Ще наруши ритъма на работа на Народното събрание“, заяви Александър Симидчиев от Демократична България. 148 гласуваха депутати гласуваха разискването по темата да бъде прекратено. 130 бяха „за“, 14 „против“, 4 „въздържал се“.

ВМРО: Депутатският имунитет не е равен на имунитет срещу COVID-19

По-рано проф. Андрей Чорбанов от "Има такъв народ" (ИТН) прочете декларация от името на партията, във връзка с лансираната идея за въвеждане на зелен сертификат в администрацията и НС: "Това е тема, за която сме поели ясни ангажименти и която се нуждае от разяснение. ПП "Има такъв народ" застава зад декларираната си отговорна позиция, като подкрепи в пленарна зала новоизбраното правителство и участва в него със свои представители. Цялостната политика на това правителство и бъдещите му действия се основават на подписаното коалиционно споразумение, което формира основните сектори и ангажиментите на участниците в него. В сектор "Здравеопазването" договарящите се страни се разбраха за активна позиция за справне с COVID кризата,базираща се на множество мерки, като само една от тях е активна кампания за стимулиране на доброволната ваксинация", каза проф. Чорбанов.