/ пресцентър, ВМРО
Или някъде нещо в комуникацията между здравните власти и парламента се обърка, или депутатите отново се оказаха по-равни от всички останали в държавата. Депутатският имунитет не е равен на такъв от преболедуване на COVID-19.

Това се казва в позиция на ВМРО по повод решението на парламентарното ръководство в Народното събрание да се ходи на работа без зелен сертификат.

Без зелен сертификат за депутатите в парламента засега

"Това решение на ръководството на парламента реално е отказ за изпълнение на заповед на здравния министър, която би следвало да е задължителна за всички български граждани. Ние от ВМРО сме категорично против зеления сертификат и първи се противопоставихме на въвеждането му. За нас от самото начало тази мярка беше наложена неадекватно, без възможност за реална реакция на хората да предприемат необходимите действия за набавянето му, което доведе по поредния хаос в държавата. Но при положение, че този документ се изисква от работещите в здравната система, в ресторантите, хотелите, МОЛ-овете и т.н. Изисква се за влизане на закрити обществени места над 300 кв. м. А защо се допуска изключение за Народното събрание?", питат от партията на Красимир Каракачанов.

Според тях решението създава и правен прецедент, който може да бъде използван от собствениците на търговски центрове. "Това е абсурдно и нагло. Утре на същия принцип може да се събере УС на сграда Х и да вземе решение, че тя е автономна територия и в нея не важат законите на Р България. Ето до такива неадекватни казуси могат да доведат арогантните решения на представителите в 47-ия парламент", допълват от ВМРО.

Костадинов пред Радев: Зеленият сертификат налага дискриминация

"За народните представители, че и за държавната администрация, заповедта на здравния министър не важи, а за обикновените хора тя е закон. Нали чакахме промяна от това НС. С поредната си постъпка тези хора там доказаха, че ще ни дадат по повече от старото – за депутатите законите са врата в полето. Тя важи само за честните данъкоплатци/избиратели", допълват от партията.