/ iStock/Getty Images
ПГ ГЕРБ-СДС предлага на Народното събрание да вземе решение за зеления сертификат. Това обяви в декларация от трибуната на парламента председателят на ПГ ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Поводът за декларацията е отхвърлянето от Председателския съвет на предложението на групата в сградите на Народното събрание да се влиза със зелен сертификат, PCR тест или бърз антигенен тест.

Десислава Атанасова предложи два варианта на проекти на решение на Народното събрание, с които да се отмени заповедта на здравния министър и изискването за представяне на зелен сертификат за всички български граждани или другия проект на решение - да се задължи здравният министър да включи в своята заповед и сградата на Народното събрание като отделен обект от обществено предназначение и достъпът до тази сграда да подлежи на обща регулация с представяне на документ за ваксинация.

Минеков: Ще помолим ГЕРБ да се преместят от НДК заради огромни загуби

Атанасова настоя двата проекта да бъдат включени в дневния ред от програмата за утре или в петък.

В уводните си думи, Атанасова определи случилото се като "опасен прецедент", тъй като той ясно показвал, кой в тази държава се считал за "богопомазан". По думите ѝ, така се доказа, че клетвата да се спазва Конституцията и законът не важат за част от народните представители, както в качеството им на министри, така и в качеството им на народни представители.

"За вас не само двойният стандарт е норма, но и показвате, че не зачитате трудът на лекарите, скръбта на всички загубили свои близки и роднини, но и за вас човешкият живот и здравето на вашите колеги, работещите в администрацията, журналистите нямат никакво значение", каза тя.

Атанасова попита, как е възможно двойните стандарти и изисквания да бъдат норма. По думите ѝ "богопомазаните могат да влизат без сертификат, без PCR тест, без да се редят на опашки, а за всички останали българи и български деца има други правила".

ГЕРБ-СДС предлага извънредно заседание на НС заради казуса с вестник „Труд“

"Това ли е новият морал в политиката, нали само преди дни заявихте, че ще се влага нов смисъл думата народен представител?", посочи в декларацията си Атанасова.

Тя призова народните представители да покажат, че в България няма двоен стандарт.

"Предлагам НС да вземе решение по отношение на един важен въпрос, който събира сериозно обществено недоволство - първо, по отношение на различните стандарти и второ, по отношение на противоречията през всичките тези месеци на прилагане на заповедта. Днес отново има загинали български граждани", каза Атанасова и призова от висотата на институцията, която представляват и доверието на българските граждани, да вземат решение, което ще важи за всички. "Или считам, че поведението ни не би могло да бъде мерило за това - новия смисъл на думата народен представител", отбеляза Атанасова.
БТА