На въпрос иска ли да продължи да бъде министър, Минеков отговори: Искам да съм космонавт
Ще подготвим решение с областния управител и в петък ще помолим ГЕРБ да се преместят, защото това носи огромни загуби на НДК, обясни в кулоарите на парламента министърът на културата Велислав Минеков. За тези години НДК, сравнявайки наемите в района, губи около 6 млн. лв без лихви, добави той.

"Струва ми се, че ПП ГЕРБ е вече с отпаднала необходимост, аз съм готов да ѝ предложа къща в Барселона. Там има място и за чекмеджета, има място за кюлчета, за банкноти и Мата Хари. Днес ще имаме отново разговор с областния управител. Мисля, че сме намерили подходящо място. Това за Барселона, разбира се, е шега, но е тежка загуба за НДК. За изминалия период това е загуба от 6 млн. лв.", заяви той.

По думите му трагичното състояние, в което е бил оставен Националният дворец на културата, е „ужасяващо поведение по отношение на тази ценна сграда, която е била систематично ограбвана през годините“.

"По закона за партиите, ГЕРБ ще получат държавна собственост, даже ми се струва, че имам едно подходящо предложение за тях", допълни Минеков.

На въпрос какво ще стане с двата етажа на НДК, той посочи, че са готови да ги дадат под наем и оттам да има печалба на затъналото в дългове НДК.

Вчера Тома Биков от ГЕРБ във връзка с анонсираното предстоящо отнемане на помещенията на централата в Националния дворец на културата /НДК/ заяви, че те нямат никакви задължения. И предупреди, че, ако се опитат да ги изгонят, ще се сблъскат челно със стена, защото имат много привърженици и симпатизанти.

ГЕРБ с демонстрация в защита на в. „Труд“ (ВИДЕО/СНИМКИ)

При управлението на ГЕРБ загубата е около 90 млн. лв. и е нормално министерството да потърси всички отнети от него по някакъв начин имоти, посочи днес Минеков. Искам този дворец да си върне загубите, откраднат е паркингът, продаден е английският двор, как да работи това предприятие, по какъв начин да печели, коментира министърът. Той категорично отрече това да е израз на реваншизъм. Означава, че се завръща държавата, има закони, конституция, ще се научат да ги спазват, подчерта той.

Запитан дали иска да продължи да бъде министър на културата в редовно правителство, Минеков отговори иронично, че иска да стане космонавт, защото това е била детската му мечта.

На въпрос как гледа на това, че депутатите не са задължени да влизат в сградата на Народното събрание със зелен сертификат, Минеков отговори, че "не е толкова странно, колкото срамно, не трябва да се случва". Той добави, че този сертификат се изисква навсякъде в чужбина и в неговото ведомство, например, се влиза със сертификат или тест.
БТА