/ БТА
"Остава още малко, нека всички се напрегнем, всички участници в строителството. Държавата буквално стана участник в строителството, ако забелязвате, но това няма никакво значение, ще положим всички усилия докрай за да можем да завършим обекта", каза служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков. Той инспектира строителството на интерконектора с Гърция.

"Прецених, че към този момент е добре да дойда на място да видя. Имам информацията, че има напредък в строителството", заяви Шишков. 

"Всеки ден получавам снимки, всеки ден знам какви документи се дават, какво не се дава и считам, че е добре периодично, както го правим, периодично да идвам на място да проверявам", обяви служебният министър. 

Шишков интерконектор Гърция инспекция
БТА

"Ние правим всичко възможно за приключването на обекта, разбира се, зависи от строителя. Надявам се, че това което видя днес, да ме успокои, макар че не би трябвало никой да се успокоява в тази ситуация. Всеки ден е ценен. Не би трябвало да изпускаме никакъв ден. Искам да ви кажа, че на този обект, разрешителното за строеж е от 2017 година", каза още Шишков. 

"Мога да кажа, че имахме на няколко пъти напрежение с надзорника и строителя на тема документи. Дадени са доста голяма част от документите, все още не сме получили всички документи, които искаме. Непрекъснато водим кореспонденция, даваме им срокове, те представят част от документите. Надявам се до края на другата седмица да приключим с документите", обясни Шишков и добави, че напрежението е чисто професионално. 

Спорът за интерконектора: МРРБ публикува снимки на незавършени обекти по трасето

"Аз към този момент нямам притеснение, но въпреки всичко считам, че трябва да поддържаме темпото, което го започнахме преди месец", отговори Шишков на журналистически въпрос дали има притеснение за забавяне в сроковете за завършване на интерконектора. 

"Строителят коментира, че до 10-15 септември ще бъдат готови. Надявам се това, което ще видя днес, да бъда спокоен, че ще се случи така", каза още Шишков. "Поставили сме си за цел понеделник или вторник другата седмица да бъдат внесени екзекутивите, които да одобря. Да подписват акт 15 и да се тръгне на държавна приемателна комисия", обяви Шишков след инспекцията на интерконектора. 

"Това, което аз лично аз се занимавам с документацията и разрешението за ползване, съм изключителен оптимист в тази посока. Мога наистина да кажа, че в последните две-три седмици след първите ни разговори, след проверката, наистина строителят изключително отговорно е постъпил и имаме доста сериозен напредък в нещата", заяви Шишков. 

"Имаме договор, сключен с местното енерго, защото нямаше договор. Към онзи момент нямаше договори и с ВиК за връзка с водопровода. В момента тази инфраструктура е свързана и има включително подписани договори", отговори Шишков. 

"Виждам, че се работи във всяка една посока, каза Шишков и обяви, че вече са започнали проби с технологията от гръцка страна.