Обединени земеделци избраха Мозер за председател на партията
Обединени земеделци избраха Мозер за председател на партията / снимкa: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Учредиха партия "Обединени земеделци", а Анастасия Мозер бе избрана за председател на партията по време на първия редовен конгрес на политическата сила, съобщиха от пресцентъра на формацията.

Кандидатурите за най-високия пост са били две - на заместник-председателя на Народното събрание Анастасия Мозер и на евродепутата Петя Ставрева. От пресцентъра на "Обединени земеделци" обясниха, че Ставрева си направила отвод.

В своята политическа декларация на обединителния конгрес Мозер каза, че основна политическа цел на движението досега е била влизането на България в НАТО и ЕС. „Кауза, която е била на Стамболийски, Никола Петков и Г.М. Димитров”, посочи тя.

Партията предлага нов тип двукамерен парламент, делегиране по-големи права на регионите, нов избирателен закон и изваждане на прокуратурата и следствието от съдебната власт.

На форума беше получен поздравителен адрес от Джоузеф Доул, председател на групата на ЕНП в Европейския парламент. Своята подкрепа в изказвания изразиха ръководни представители на десните партии.

В избора на председател и ръководители на партията участваха близо 700 делегати. Членовете на партията в цялата страна към 8 ноември са 6795, се посочва в политическия доклад на настоящото ръководство на "Обединени земеделци".

Очаква се да бъдат определени членовете на новото ръководство на партията. По устав в изпълнителния орган влизат 15 души, а в националната контролна комисия - 11 души. Делегатите приеха и политическата програма на партията.