НЗОК няма да бъде рекетирана от фирми, увери д-р Емил Райнов
НЗОК няма да бъде рекетирана от фирми, увери д-р Емил Райнов / снимка: DarikNews

Има скандал и той е огромен, защото се разпространяват неверни твърдения, прескачайки България, директно в Европейската комисия. Ще се погрижа да разнищя този шантаж, за да се установи къде е истината, защото не може една обществена институция като Националната здравноосигурителна каса да бъде подложена на такъв рекет, от която и да е фирма. Това заяви в предаването „Седмицата” на Дарик радио заместник-министърът на здравеопазването и председател на Управителния съвет на НЗОК д-р Емил Райнов по повод статия на вестник International herald tribune, публикувана вчера, в която се казва, че Европейската комисия е получила сигнал за корупционни схеми, извършвани от самия д-р Райнов. В писмо, изпратено до Комисията, управителят на най-големия фармацевтичен дистрибутор у нас "Търговска лига" Тихомир Каменов твърди, че д-р Райнов е искал месечни рушвети на обща стойност 2.8 млн. евро. В статията се отбелязва, че в момента европейският комисар по правосъдие и вътрешен ред Жак Баро разглежда оплакването.

 

Д-р Емил Райнов заяви, че ще сезира прокуратурата за тази клевета, защото за този „безпрецедентен случай” трябва да излезе истината. „Публична тайна е, че през последните 4 месеца срещу мен се води кампания с анонимки, а пикът беше, когато в края на миналата година изтече мандатът на стария Управителен съвет на НЗОК, избраха нов и ме избраха за председател”, сподели д-р Райнов.

 

По думите му, атаката на "Търговска лига" идва заради отказа на НЗОК да сключи договор с новоразкритите три кардиологични болници на Тихомир Каменов в Ямбол, Велико Търново, Варна. „НЗОК отказва договор, тъй като болничните заведения нямат разрешение за дейност и нямат акредитация, която да бъде различна от лоша. И разрешенията за дейност не се дават от мен, и акредитацията не се правят от мен. Това го прави независима комисия. Куриоз е, че Управителният съвет, който е 9-членен, не се сключва договорите, а това се прави от районните каси. Трите болници обаче не отговарят на законовите изисквания”, каза още д-р Емил Райнов.