парламент
парламент / Снимка: Георги Димитров
Парламентът гласува решение, с което задължава премиера в оставка да се яви пред депутатите на 21 април за изслушване по националния план за възстановяване и устойчивост.

Изслушването на Бойко Борисов беше включено в днешния дневен ред, но той не се яви в залата. Вместо това председателят на НС Ива Митева огласи писмо от вицепремиера в оставка Томислав Дончев, в което се казва, че министър-председателят Бойко Борисов е в отпуск.

Със 145 гласа "за" /"Има такъв народ", "Демократична България", БСП, ДПС,"Изправи се!Мутри вън!"/ и 70 "против" /ГЕРБ/ проектът, предложен от Мая Манолова /ПГ"Изправи се!Мутри вън!", беше приет.

Специална комисия ще проверява предишното правителство (ВИДЕО)

Предложението предизвика поредните бурни спорове в залата, цитати и размяна на обиди.

"Очаквано, Борисов, премиерът-беглец, генералът-беглец за трети път от началото на парламента избяга да се яви пред народните представители - вчера при полагането на клетва, после след внасянето на искане за изслушване по Плана за възстановяване и устойчивост, и днес, когато се обсъждаше оставката на неговия кабинет, коментира Манолова.

Министър-председателят е длъжен винаги да се яви в НС, когато то поиска това, обясни Атанас Славов от ПГ "Демократична България". Истинският въпрос и най-важният е планът за възстановяване за 12 млрд. лв за българската икономика, допълни колегата му Мартин Димитров. Надявам се, премиерът сам да каже, че ще дойде да обясни, коментира той.

"Страхливецът Борисов днес не дойде за пореден път, "джипко бибипков" днес не дойде за пореден път, благодаря, че е ваш лидер", взе думата Тошко Йорданов от ПГ "Има такъв народ". 

Парламентът прие оставката на кабинета „Борисов 3" (ВИДЕО)

Вчера, продължи той, Десислава Атанасова /ГЕРБ/ каза, че шоуто свършило, затова преди да се разтропате, ще ви цитирам думи на Тома Биков, който казва, че Борисов не е диктатор, той е карикатура на диктатор.

Излъгахте политически, че вашата партия е за мажоритарни избори в два тура, днес казвате, че това не е така, отговори му Биков. От ГЕРБ поискаха и наказание на Йорданов заради обидните квалификации към премиера.

Днес видяхме как от тази трибуна умря българската демокрация, посочи Георг Георгиев /ГЕРБ/.
БТА