НС създаде анкетна комисия за повишените цени на определени лекарства
НС създаде анкетна комисия за повишените цени на определени лекарства / снимка: Sofia Photo Agency, архив
НС създаде анкетна комисия за повишените цени на определени лекарства
51662
НС създаде анкетна комисия за повишените цени на определени лекарства
  • НС създаде анкетна комисия за повишените цени на определени лекарства

Парламентът реши да създаде временна комисия, която да разследва причините за повишаването на цените на определени групи лекарства, заплащани от държавния или бюджета на НЗОК и да предложи конкретни мерки.

Мнозинството прие предложението, направено в пленарната зала от депутати от ГЕРБ. Първоначално внесеното предложение беше на БСП, ДПС и Синята коалиция. То предвиждаше комисията да провери действията, както и за бездействието на изпълнителната власт във връзка с ценообразуването на лекарствени продукти, заплащани с публични средства, довели до сериозно ощетяване на бюджета и облагодетелстване на корпоративни интереси.

Управляващите обаче заподозряха, че може да се стигне до лов на вещици и предложиха и приеха свой вариант. Според опозицията обаче така ще се заметат следите и ще се прикрие истината.

"Както се казва: "Голямо хапче глътни, голяма дума не казвай". Както са тръгнали, до дни ще видим новата здравна министърка с финансовия министър Дянков или с премиера Борисов да обикаля аптеките и да сваля цените на лекарствата. Лекарствата не са яйца, козунаци, стоки ширупотреба, макар че наскоро ги видяхме да се продават на земята на Женския пазар", коментира от трибуната Мая Манолова от БСП.

"Ако има лица, които са злоупотребили, които са отворили възможности за корупционни практики и за които достатъчно доказателства, на такива лица трябва да бъдат повдигнати обвинения в прокуратурата", призова лидерът на ДСБ Иван Костов.

Даниела Дариткова от ГЕРБ заяви: "Наистина са се увеличили цените на някои групи лекарствени препарати. Категорично искаме да изясним причините. Но за да не се превърне дейността на тази комисия в лов на вещици, предлагам редакционна корекция на проекта за решение. Предлагам наименованието на проекта на решението да придобие следното съдържание: Решение за създаване на временна анкетна комисия за проучване на причините, довели до повишаването на цените на определени групи лекарства, заплащани от държавния или от бюджета на НЗОК и предлагане на възможни мерки за намаляване на публичните разходи".

Мая Манолова контрира изказването на Дариткова: "Какво не ви харесва от нашия проект за решение - това, че искаме да изясним отговорността кои лица са допуснали да бъдат ощетени публичните пари за лекарства с милиони левове? Това е лицемерие. Това е безобразие".

Комисията ще бъде сформирана на пропорционален принцип с председател Галя Милева от ГЕРБ и ще извърши проверка в рамките на един месец. Комисията ще предложи мерки за промени на лекарствената политика.