НС ще изясни случая с ACTA, няма смисъл от викане според Вежди Рашидов
НС ще изясни случая с ACTA, няма смисъл от викане според Вежди Рашидов / Sofia Photo Agency, архив
Министър Вежди Рашидов в "Седмицата" на Дарик
49783
Министър Вежди Рашидов в "Седмицата" на Дарик
  • Министър Вежди Рашидов в "Седмицата" на Дарик

При нас становището е ясно. Направени са поправки в Закона за авторските права. Много важно е стриктно да прилагаме Европейския закон за авторското право, не сме измислили топлата вода и този закон трябва да бъде съблюдаван. Това каза в интервю за предаването „Седмицата" по Дарик министърът на културата Вежди Рашидов, коментирайки търговското споразумение ACTA.

„България има добри закони. Не искам да вземам отношение по ACTA, защото Министерството на културата не е вносител на този документ. Няма правителство, което да вземе сега да намачка, да убива българския народ. Ние сме парламентарна република и парламентът ще изясни и уточни този случай. Не виждам смисъл от много викане", добави Рашидов.

Улицата започна да става един парламент. Българският парламент затова е парламент - да има спокойно обществен дебат, а не да се надвикваме, подчерта културният министър.

Рашидов заяви, че сме хора и може да се сбърка, но хубаво е, когато се осъзнае, че нещо се е сбъркало, това да се поправи, но това поправяне става в парламента.

Министърът на културата коментира в ефира на Дарик и подписаното в началото на седмицата петгодишно споразумение за сътрудничество с Лувъра: „България влезе в Лувъра. Подписите вече са сложени и още от понеделник работната група между Франция и България започна да работи".

По думите на министър Рашидов има пет държави, с които Лувърът има спогодба за взаимодействие и това са държави, които притежават артефакти, които са необходими на музея в отделните му раздели.

„Онова, което наричаме петгодишен рамков договор, е сключено само с една държава - България. България се оказа отново щастлива страна. Единствено ние имаме петгодишен рамков договор", поясни министърът.

Цялото интервю с министър Вежди Рашидов слушайте в аудиофайла