НС прие доклад за помилванията при Първанов
НС прие доклад за помилванията при Първанов / снимка: Sofia Photo Agency, архив
НС прие доклада на комисията, проучваща фактите около помилванията при Първанов
58202
НС прие доклада на комисията, проучваща фактите около помилванията при Първанов
  • НС прие доклада на комисията, проучваща фактите около помилванията при Първанов

Парламентът прие доклада на временната комисия, която проучваше фактите, свързани с действията по помилване и даване на българско гражданство по време на двата мандата на президента Георги Първанов. В документа се посочва, че са неясни критериите за заслуга, заради която се дава българско гражданство. Така например се отбелязва предложение за гражданство на украинка, чиято заслуга към страната е да участва в конкурс за красота от името на България. Освен това има направено предложение и за съпруга на екстрадиран от страната гражданин, като не е ясно каква е заслугата й. Очаквано документът предизвика скандал между управляващите и опозицията. Според социалистите това е поредният безсмислен доклад на поредната безсмислена комисия. Управляващите пък бяха категорични, че има много въпроси, които трябва да бъдат изчистени.

Мая Манолова изрази мнение, че е време да се обмисли концепцията за първите комисии, които ще бъдат създадени в следващия парламент. „Сред първите комисии би следвало да има една за наследството на ГЕРБ. Защото безобразията на действащата власт, които сега не искате да разобличите в това мнозинство, би следвало да бъдат първата работа на следващото мнозинство и това е върху което следва да се съсредоточим от опозицията", каза Манолова.

Да направят някои лекарства по-достъпни за колегите. Защото силата на децибелите не е сила на аргументите

- депутатът от ГЕРБ Владимир Тошев

След изказването на народната представителка от БСП депутатът от ГЕРБ Владимир Тошев реагира със следната реплика: „Бих помолил, понеже знам, че в парламента в момента е и Пламен Цеков (управителят на НЗОК - бел. ред.) да направят някои лекарства по-достъпни за колегите. Защото силата на децибелите не е сила на аргументите".

Хапчето против глупост още не е измислено

- депутатът от БСП Мая Манолова

Отговорът на Манолова: „Мисля, че в залата са доказателствата, че могат да се измислят всякакви хапчета, но хапчето против глупост още не е измислено".

Кой колко е умен и кой колко е глупав е трудно доказуемо, подчерта Тошев. Има тестове за интелигентност, които са безплатни в интернет, и всеки може да се провери коефициента на интелигентност, обясни той.