Няма опасност от заливане на Шумен и Преслав
Няма опасност от заливане на Шумен и Преслав / снимкa: Дарик - Шумен

Опасност за заливане на Шумен и Преслав няма, съобщиха от "Напоителни системи", клон Шумен.

Продължава денонощното наблюдение на язовир Тича и река Камчия, поради неспиращите валежи в района. Всички служители на "Напоителни системи" в Шумен са готови да реагират при необходимост. Осигурена е и необходимата техника, за да не се допусне заливане на село Бял бряг, пише в съобщението.

Покрай село Бял бряг преминава река Камчия, в която се оттичат преливащият язовир "Тича" и река Врана, събираща високите води от наводнената Търговищка област.

Прелива язовир Камчия с 82 куб.м/сек в река Луда Камчия, която се влива в язовир "Цонево", край Варна. Само за едно денонощие яз. Цонево е намалил свободния си обем с 6 млн. куб.м и в момента разполага със свободни 30 млн. куб.м. Язовир Цонево изпуска по 15 куб.м вода в секунда, за да се увеличи свободният обем, но притокът в язовира е голям - 100 куб.м.сек.

Ако интензитетът на валежите продължи през следващите 4-5 дни, язовир Цонево ще започне да прелива, алармират от "Напоителни системи", клон Варна. В съобщението се посочва, че в язовир Цонево все още не е отстранена аварията, възникнала през март. Става въпрос за частично разрушаване на една от стените на енергогасителя на основен изпускател на язовира.

Средствата за изготвяне на проект и отстраняване на аварията са одобрени от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане (МКВП) при Министерски съвет, но все още не са постъпили в "Напоителни системи" ЕАД, посочват от дружеството.