Новите планове давали възможност на училищата да се „самопрофилират
Новите планове давали възможност на училищата да се „самопрофилират / снимка: БГНЕС

Повече часове по Български език, история, география и математика от първи до 12 клас, но за сметка на това по-малко изобразително изкуство, музика и биология. Това стана ясно след представяне от образователното министерство на проектите за учебен план и съдържание.

Сред предметите, които ще бъдат „орязани", е и физическо възпитание и спорт. Образователният министър Тодор Танев обясни, че за да се даде по-голяма автономия на всяко училище, школата сами ще решават кои предмети допълнително да учат учениците по така наречения „избираем предмет".

По този начин всяко училище според нуждите на своите ученици само ще преценява дали тези часове да бъдат за биология, химия, български език и литература или друг предмет.
По думите на Тодор Танев е факт, че часовете по някои предмети се намаляват, но това според него е за сметка на други. Няма нещо кой знае колко ново, каза министърът. С малкото увеличение на седмиците за учене с увеличаването на часовете за избираемите предмети да дадем възможност за самопрафилиране на отделните учебни заведения в сферата на училищното образование, каза той.

Сред тревогите на учителската гилдия е, че някои училища няма да могат да предложат на децата всички предмети за профилиране. Например- математическите гимназии трудно биха могли да осигурят исторически профил на своите 11-то и 12-класници.

Заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева не отрече възможността в 10-ти клас, когато учениците трябва да се профилират, те да започнат да се местят от школо на школо, за да намерят профила, който им е необходим за кандидатстване във ВУЗ. „Възможно е да се получи, но това не е в ущърб на учениците. Напротив, това е в полза на учениците. Отново ще се върна на ранното профилиране на децата - едно дете, завършвайки седми клас, много трудно може да направи своя избор, докато дете, завършвайки десети клас, може да направи много по-мотивиран избор", каза той.