Новият главен секретар на МВР Светлозар Лазаров встъпи в длъжност
Новият главен секретар на МВР Светлозар Лазаров встъпи в длъжност / МВР

Новият главен секретар на МВР Светлозар Лазаров встъпи в длъжност, съобщиха от МВР.

Министър Цветлин Йовчев награди главен комисар Калин Георгиев с почетно отличие "За доблест и заслуга" - I степен. Наградата за досегашния главен секретар е за "безупречна служба, изключителен принос за институционалното развитие и изграждане на положителен образ на институцията".

На церемония в кабинета на министър Йовчев, в присъствието на ръководния състав на МВР, бяха прочетени указите на президента Росен Плевнелиев за освобождаването на досегашния и назначаването на новия главен секретар.

Светлозар Лазаров подари на Калин Георгиев икона на Иисус Христос. Той му върна жеста с икона на Свети Мина - пазителят на традициите, и му връчи пагоните на главен секретар.

Светлозар Лазаров е роден на 21 януари 1974 г. в Горна Оряховица. Завършил е право в ЮЗУ "Неофит Рилски". В системата на МВР започва работа през 1999 г. като командос в Специализирания отряд за борба с тероризма. През 2002 г. е назначен на длъжност разузнавач в НСС, като последователно е заемал всички длъжности до началник на сектор.

От април 2008 г. до момента е началник на отдел в Държавната агенция "Национална сигурност". Преминал е специализирани курсове за повишаване на квалификацията, на които лектори са били представители на ФБР, ЦРУ, МИ-6 и др.

Ден след официалното встъпване в длъжност на новия министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев двама висши ръководители от сектора „Сигурност" подадоха оставки. След като още миналата седмица в публичното пространство се появиха слуховете, че главният секретар на МВР има намерение да подаде оставка, на 30 май пресцентърът на ведомството съобщи официално за напускането на Калин Георгиев.

Малко по-рано в същия ден на електронната страница на Държавната агенция „Национална сигурност" пък се появи кратко съобщение, което информира, че председателят й Константин Казаков също е подал заявление за преждевременно напускане.

Правителството на Пламен Орешарски ще предложи на президента за временно изпълняващ длъжността председател на ДАНС да бъде назначен досегашният заместник Владимир Писанчев.