/ iStock
Издирваното и намерено след 12 часа сирийско момиченце от село Болярино е добре, но остава в пловдивска болница. Днес то е било разпитвано от разследващите заедно със своите родители. Полицията продължава да работи по няколко версии, но основната вече не е отвличане, а възможността детето само да е инсценирало похищението си, съобщи БНТ.

Утре се очаква прокуратурата да изнесе повече подробности по случая.

Макар с полицейска забрана да говори пред медиите, днес бащата на изчезналото дете изрази дълбоката си благодарност от успешното издирване. "Детето е много добре и в момента е в болница, и в много сигурни ръце. Благодарни сме на полицията, която не е спала, докато не е намерила момичето, помагала е дълги часове, цели районни са дошли и са помогнали много. Благодаря", каза бащата на детето Омар.

И днес районът, в който снощи бе открито 12-годишното сирийско момиче, остана отцепен от полицейски патрули. Мястото се намира на по-малко от 200 метра от дома на детето, в парка на селото. Наблизо има изоставена от години къща, в която са открити постелки и чанта, разказа ни съсед, когото разследващите са извикали за свидетел при огледите.

"Намерихме го там на ъгъла, с гръб беше, на земята седнало. Имаше три панделки, където е било вързано сигурно. Когато го заварихме, то беше така клекнало, вдигнаха го и дойде бърза помощ да го вземе", разказа Бойо Вълков.

Хората в селото отказват да приемат версията, че някой би посегнал на дете, но не скриха, че се страхуват.

"Нормално е да се притесняваме, все пак и ние имаме деца, но да го направи човек от село, просто не можем да го повярваме това нещо", твърди жител на Болярино.

След като детето беше открито снощи, от прокуратурата съобщиха, че по него има наранявания.

"Има видими следи от насилие, но повече информация към момента не можем да предоставим, защото се работи по всички версии", заяви окръжният прокурор на Пловдив Ваня Христева.

Днес разследващите проверяват с приоритет версията, че момичето е инсценирало отвличането си заради несъгласие с решения на своите родители. Децата на сирийското семейство рядко излизали извън двора на къщата, а фамилията се е приготвяла за преместване в Германия.
БНТ